Prov: Tesla Model 3 får bekänna färg i snöigt Sörmland – ”Bästa bilen på vinterväg!”

Chefredaktör Alrik och testlaget är alldeles lyriska över Tesla Model 3 Long Range Performance. Stark, trygg och sladdvillig – perfekt på snöiga vintervägar.

Prov: Tesla Model 3 får bekänna färg i snöigt Sörmland – ”Bästa bilen på vinterväg!”
Alrik Söderlind är grymt imponerad av Tesla Model 3 på vinterväg.

Testlaget och chefredaktör Alrik Söderlind har äntligen fått ut en Tesla Model 3 Long Range Performance för provkörning på svenska vägar. Och som tur är bjuds det på klassisk, svensk vinter. Vi hinner ställa några korta frågor under en fikapaus.

Hej Alrik, var är du och vad är det för väder?

Vi är ute på vår teststräcka i Sörmland. Vanligtvis mycket underhållande vägar men idag är det lite av en utmaning då det är snö, snöslask och bitvis riktigt halt. En plusgrad just nu.

Hur känns Model 3 på svenska vägar?

Jämför man med storebror Model S så har Model 3 en påtagligt lägre vikt, den är smalare och lättare att hantera. Sen sitter man lite lägre också. Alla dagar i veckan skulle jag välja Model 3 framför Model S.

Tesla Model 3 Long Range Performance har ju fyrhjulsdrift och rejält med effekt, hur funkar det på snöiga vägar?

Nu låter det som om jag tar i, men på vinterväg har jag aldrig upplevt en så bra bil som Tesla Model 3! Ställer man bilen i "Track Mode" så släpper den ut bakhjulen i perfekta sladdar utan att det någonsin blir fladdrigt och osäkert.

Det låter ju fantastiskt, du har ju ändå kört en del bilar, från 80-talet och framåt?

Ja, jag är enormt imponerad av hur Tesla lyckats med den aktiva momentstyrningen, torque vectoring som det heter på engelska. Model 3 styr in fint i kurvorna, den understyr inte och förmedlar verkligen ett bra grepp i framvagnen. Och vill du så går det att köra på kontrollerad sladd hela dagen. Det jag är mest överraskad av är att Model 3 är linjär och förutsägbar i sitt beteende, du blir inte överraskad utan bilen hjälper dig att köra tryggt även på snön.

Låter som rena hyllningsartikeln. Men finns det inget negativt med Tesla Model 3?

Att göra bra baksäten är inte Teslas starkaste gren, det måste ju sägas. Så även i Model 3. Sen är det ingen av oss som gillar dörrhandtagen, och dom använder man ju rätt ofta. Torkarautomatiken fungerar inte heller bra.

Det låter ju som att du har en hel del att berätta. När får vi se artikeln i tidningen?

Vi lämnar en stor provkörningsrapport i nummer 5-2019 av auto motor & sport. Där kan man läsa alla detaljer. Och den artikeln hamnar förstås på sajten också, för våra premiumläsare. Längre fram i vår återkommer vi med fler tester av Tesla Model 3.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Tesla Model 3 blir en bra vinterbil, tror jag.
Ja
317
129
Nej