Svensken som vunnit TVÅ nya Tesla Roadster – nu riskerar han miljoner i vinstskatt

Svensken som vunnit TVÅ nya Tesla Roadster – nu riskerar han miljoner i vinstskatt

Tesla har nyligen lagt ned det så kallade referralprogrammet. Det gick ut på att alla Teslaägare fick en kod, och om den koden användes när någon annan beställde sin Tesla kunde köparen få rabatt eller gratis snabbladdning, och ägaren kunde få prylar eller fälgar från Tesla i utbyte.

Men i den sista omgången innan programmet lades ned slog Tesla på stort. Högsta vinsten blev plötsligt nya Tesla Roadster, superelbilen som ska klara 0–60 mph (96 km/h) på hysteriska 1,9 sekunder. Räckvidden ska ligga på 100 mil (om föraren kan hålla sig borta från accelerationsrepor).

Referralprogrammet är nedlagt och Tesla gick "all in" i sista omgången

Danni Efraim har synts i svenska Teslakretsar i många år och är bland annat flitig skribent på Teslaklubbens forum och i våra kommentarsfält. Han kör idag en Tesla Model X P100D och lyckades få över 100 "referrals" i sista omgången.

Tack vare det belönas han nu med inte mindre än två Tesla Roadster Founder's Series. Totalt är det ett 30-tal personer i världen som vunnit två Tesla Roadster, varav två svenskar och en av dem är Danni.

Danni Efraim är Teslaentusiast och har vunnit inte mindre än två nya Tesla Roadster.

"Har knappt hunnit fatta det själv"

"Jag har knappt hunnit fatta det själv. Men det är helt och hållet tack vare mina trogna användare och läsare på sajten Teslakalkylen som jag lanserade i höstas. Uppenbarligen har många uppskattat sidan, och därför valt att uppge mig som referral när de köpt sina Teslor", säger Danni Efraim till Recharge.

Åtminstone en av bilarna ska säljas, och eventuellt blir han tvungen att sälja båda två. Vinstskatten kan nämligen bli brutal.

• Hur mycket vinstskatt kommer du behöva betala?

"Jag kommer behöva konsultera en skattejurist för att hitta bästa upplägget, och se om jag har råd att behålla någon av bilarna utan att få den utmätt av fogden direkt. Men som det ser ut just nu är det ungefär 2,9 miljoner i inkomstskatt och 1,5 miljoner i arbetsgivaravgift som ska betalas, om bilarnas värde är 2,5 miljoner styck, vilket säger en del om hur olönt det är att vinna den här typen av tävlingar i Sverige."

"Om Stefan Löfven håller sitt löfte och avskaffar värnskatten blir det 250.000 kronor mindre i skatt bara där. Även om beslutet landar i att sälja bägge bilarna tänker jag först ta en av dem på en turné runt landet och visa upp den för andra Teslaentusiaster på olika träffar."

• Du kör redan nu en Model X P100D som är imponerande snabb. Hur mycket "värre" tror du Tesla Roadster kommer kännas?

"Accelerationen i Roadster kommer vara fullkomligt sinnessjuk, och jag tror det kommer märkas väldigt stor skillnad. Dessutom är det ju mer än acceleration som kommer skilja. Jag körde nyligen Tesla Model 3 Performance, och även om den accelererar långsammare än min Model X är den hundra gånger roligare att köra. Jag tror Roadster kommer vara tusen gånger roligare att köra, om Model 3 är något att gå efter!"

Så funkade referralprogrammet

Referralprogrammet, som nu är avslutat, innebar att alla befintliga Teslaägare hade en kod. Om den koden användes vid beställning av en ny Tesla kunde köparen till exempel få 10.000 kronor i rabatt på bilens pris eller fri Superchargerladdning.

I gengäld kunde ägaren vars kod användes få prylar eller fälgar från Tesla.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Tesla gör helt rätt som prioriterar att utveckla en snabb sportbil.
Ja
423
150
Nej