Studie visar: Elbilen billigare att äga än diesel- och bensinbilen – trots högre inköpspris

The International Council on Clean Transportation (ICCT) har publicerat en rapport som visar att elbilar är billigare att äga än diesel- och bensinbilar. Och laddhybriden Golf GTE är överraskande dyr i drift.

ICCT har analyserat kostnaderna för att köpa och äga bensin-, diesel-, hybrid-, och elvarianter av Volkswagen Golf i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Norge under fyra års tid.

Studien visar att elbilen e-Golf var billigast att äga i alla länder tack vare skattelättnader, lägre bränsle- och underhållskostnader och olika miljöbonusar vid inköp.

Värre var det för laddhybriden. Studiens reslutat visar att Golf GTE i ett par fall var dyrast på grund av att den betingar ett nästan lika högt inköpspris som e-Golf, men inte alls kan mäta sig när det kommer till skattelättnader och bränsle- och underhållskostnader. 

Hur mycket man spar på att köra e-Golfen skiljde sig ganska mycket mellan de olika länderna. I Storbritannien var besparingen bara 5 procent på att köra e-Golf istället för en Golf med dieselmotor.

I Norge däremot kan man spara upp till 27 procent på att åka elektriskt. Det beror enligt studien på att Norge dels har väldigt stora skattelättnader för elbilar, samtidigt som dieselbilar beskattas hårt.

Vill du läsa rapporten i sin helhet kan du göra det här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Med det körmönster jag har så tror jag att dieseln blir billigare i längden.
Ja
136
165
Nej