Självkörande Tesla ska komma i år – men blir inte helt självkörande

Självkörande Tesla ska komma i år – men blir inte helt självkörande

Teslas Autopilot har fått enormt mycket uppmärksamhet de senaste åren, inte minst eftersom många förare fortfarande misstolkar hur systemet ska användas, vilket har lett till olyckor.

Det handlar alltså inte om ett system som gör bilen helt självkörande, utan om ett förarhjälpmedel som kräver att föraren ändå är aktiv och hänger med i körningen för att ingripa om något oförutsett händer.

Vid sidan av Autopilot har Teslachefen Elon Musk i flera år pratat om det som kallas "total självkörningsförmåga" – en vidareutveckling av systemet som skulle innebära att föraren faktiskt kan ägna sig åt annat under körningen medan systemet arbetar. Det namnet har Tesla nu backat från.

Systemet som tidigare kallades total självkörningsförmåga är fortfarande inte lanserat, men nu verkar det äntligen vara på gång, uppger Elon Musk i en podcast. Det skriver Electrek.

"Folk drar ibland slutsatsen att det kommer fungera med 100 procents säkerhet. Så är det inte"

"Jag tror vi kommer ha fullständig självkörning i år – med det menas att bilen kan hitta dig på en parkeringsplats, plocka upp dig och köra dig hela vägen till din destination utan ingrepp. Jag skulle säga att jag är säker på det. Inga frågetecken", sa han.

Men det är nu det blir intressant. Lite senare säger han nämligen att "folk ibland drar slutsatsen att det kommer fungera med 100 procents säkerhet, och inte kräva någon observation, helt perfekt. Så är det inte."

För att systemet ska fungera helt av sig självt, utan hjälp från föraren, vill Elon Musk ha ytterligare två års utveckling. När den totala självkörningsförmågan (eller vad den nu döps till), lanseras verkar den alltså inte göra bilen helt självkörande – det kommer först senare.

Detta skulle dock kunna vara ett sätt för Elon Musk att uttala sig lite mer försiktigt kring vad Autopilot klarar av och inte – något han och Tesla inte varit särskilt bra på tidigare. Det har lett till missförstånd bland Teslaägarna.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Tesla gör helt rätt val i utvecklingen mot självkörande bilar.
Ja
164
52
Nej