Klart: BMW och Mercedes ska samarbeta – bittra konkurrenterna satsar 10 miljarder

Klart: BMW och Mercedes ska samarbeta – bittra konkurrenterna satsar 10 miljarder

Det som förmodligen hade klassats som otänkbart för bara några år sedan har nu blivit verklighet – BMW och Mercedesägaren Daimler ska börja samarbeta.

"Tiderna förändras. Det finns många som inte är intresserade i att äga en bil utan av mobilitet. Och där kom vi båda till slutsatsen att det är ett område där vi kan vara starkare tillsammans än separat", kommenterade Daimlerchefen Dieter Zetsche.

Pumpar in tio miljarder i bildelning, parkering och elbilsladdning

Det nya projektet blev officiellt under fredagen och handlar om att biljättarna tillsammans ska pumpa in tio miljarder kronor i olika projekt som har med bildelning och taxitjänster att göra.

Tanken bakom det nya samarbetet är att utveckla nya tjänster effektivare – det är mycket smartare än att BMW och Mercedes utvecklar separata tjänster själva. Att satsa på bildelning och taxitjänster är också ett sätt att sprida riskerna från att bara sälja bilar, där biltillverkarna är utsatta för exempelvis handelskriget.

"Borde vara pionjärer"

"Vi är övertygade om att bilägandet kommer vara kvar i decennier, kanske till och med århundraden. Men vi kan inte bara ignorera nya mobilitetsalternativ. Vi borde vara pionjärer i den här omställningen, och vi borde inte titta på från avbytarbänken", säger Dieter Zetsche.

Här är de fem "benen" som samarbetet står på:
• Chargenow (laddinfrastruktur för elbilar)
• Freenow (taxitjänster)
• Parknow (parkeringstjänster)
• Sharenow (bildelning)
• Reachnow (kombinationer av de olika tjänsterna)

Både Mercedes och BMW har tidigare haft egna bildelningstjänster. BMW:s Drivenow lades ned i Sverige och Mercedes Car2go-utmanare gick samma öde till mötes.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kan tänka mig att dela bil istället för att äga.
Ja
295
200
Nej