Efter leveransstrulet – Tesla Model 3 snart på väg till svenska köpare

Det börjar närma sig leverans för de första svenskarna som förhandsbokade en Tesla Model 3. De första bilarna har anlänt, men medlemmarna på svenska Teslaklubbens...

Annons
Annons

Det börjar närma sig leverans för de första svenskarna som förhandsbokade en Tesla Model 3. De första bilarna har anlänt, men medlemmarna på svenska Teslaklubbens forum har klagat högljutt på hur det hela skötts av Tesla.

Köparna har nämligen fått besked om att deras bil funnits att hämta upp både en, två och tre gånger – men alla gångerna var beskedet helt felaktigt. Bilen fanns inte alls att hämta.

Anledningen till att leveransbeskeden strulat är att Tesla gått över från manuell till automatisk hantering av processen. Det gick inte enligt plan. Nu ska Tesla kontakta alla kunder och boka in ett leveransdatum som faktiskt stämmer.

Försenad registrering

Tesla har även fått problem vid inregistreringen av Model 3-bilarna – de har inte kunnat få registreringsskyltar av Transportstyrelsen.

Bilen är godkänd och homologerad i EU, och därmed även i Sverige, men den svenska Transportstyrelsen saknar uppgifter i ett så kallat CoC-intyg som behövs för att kunna registrera bilen. Transportstyrelsen har flera systemkontroller vid fordonsregistrering för att se till att inga uppgifter utelämnas. I det här fallet gav Transportstyrelsens it-system en felkod eftersom det saknades uppgifter.

Tesla vill inte ge sig på någon gissning för när den första Model 3-bilen kan levereras till kund, men så här svarar Sara Eriksson, pressansvarig på Transportstyrelsen, i ett mejl till Recharge:

”Vi hoppas att de första Model 3-bilarna registreras i Sverige idag (tisdag) eller de närmaste dagarna. Registreringsskylten når mottagaren inom 2–3 arbetsdagar.”

”Vi hoppas de första Model 3-bilarna registreras i Sverige idag (tisdag) eller de närmaste dagarna”

Så funkar CoC-intyget

CoC-intyget är ett dokument som används för att kunna registrera bilen i EU. Det intygar att bilen överensstämmer med typgodkännandet.

Biltillverkaren eller importören kan skicka in CoC-dokumentet i original för att få ett fordon registrerat eller skicka uppgifterna elektroniskt. Uppgifterna måste då sändas i det format som vår elektroniska tjänst kräver för att vi ska kunna ta emot och hantera dem – annars går inte intyget igenom.

Annons
Annons
Rulla till toppen