Efter Polestar 2 – här är Volvos elbilsframtid

Vi listar det vi vet om Volvos elbilsframtid – modeller, tidslinje och prisuppskattningar.

Efter Polestar 2 – här är Volvos elbilsframtid

Polestar 2 är precis presenterad med 50 mils räckvidd, 408 hästar och 660 Nm. Det blir det ordentliga startskottet även för moderbolaget Volvos elbilssatsning. Här följer en liten uppdatering om vad vi vet om Volvos elbilssatsning.

Volvo har faktiskt lite elbilshistoria. Så tidigt som 1977 visades konceptet Volvo EC (Electric Car) upp. Förflyttar vi oss till lite mer näraliggande historia finner vi C30 Electric som visades upp 2010. Redan då kunde man alltså ana Volvos intention med att elektrifiera redan befintliga modeller. För det är så kommer att bli.

Först ut är en eldriven XC40

Exakt när lanseringen ska ske är fortfarande okänt, men det ligger inte alltför långt fram i tiden, förmodligen lär vi se eldrivna XC40 på gatorna i början av nästa år. Även om inget är bekräftat så är det sannolikt att elektriska XC40 och Polestar 2 delar en del komponenter, vilket borde göra produktionen kostnadseffektiv och smidig.

Prisbilden vet vi ännu inte så mycket konkret om mer än att det ska hamna runt 50.000 dollar i USA. Så ett pris på strax under 600.000 kronor är nog att vänta, här i Sverige.

 

Näst på tur – XC90

Efter att XC40 lanserats är det så dags för storebror XC90 att doppas i elektroner. Frågorna när, var och hur står än så länge obesvarade när det gäller XC90, men planen att elektrifiera XC90 känns naturlig.

De stora suvarna är kassakor för många biltillverkare och på stora marknader som USA och Kina är de omåttligt populära. Att börja elektrifiera i den änden känns som ett smart drag rent ekonomiskt. Ett "litet" problem i sammanhanget är att elbilar sannolikt inte erbjuder samma goda vinstmarginal som konventionella bilar med förbränningsmotor.

 

Polestar 3

Ännu är väldigt lite känt om bilen som följer Polestar 2. Enligt Thomas Ingenlath ska Polestar 3 bli en "suv med en lång aerodynamisk silhuett." Riktigt när den kommer vet vi inte heller, men Polestar har meddelat att de befinner sig långt fram i konstruktionsfasen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En eldriven XC40 kommer bli en riktig hit!
Ja
160
31
Nej