Seats nya elbil är en spansk Volkswagen ID – klarar 42 mil

Seats nya elbil är en spansk Volkswagen ID – klarar 42 mil

Seat har visat upp en ny elbil som under skalet är väldigt nära släkting med koncernsyskonet Volkswagen ID Neo, eller ID 3 som den förmodligen döps till.

Det handlar alltså om en helt eldriven kompaktbil som blir ungefär lika stor som en Golf, men med större innerutrymmen eftersom eldrivlinan utnyttjar utrymmena bättre än en bensinmotor.

Seat el-Born, som modellen döpts till efter en stadsdel i Barcelona, är en konceptbil men den ser i princip produktionsfärdig ut. Seat har tidigare haft planer på en eldriven citybil i form av e-Mii, men den här modellen är en betydligt mer ambitiös satsning.

Elbilen får en räckvidd på 42 mil enligt WLTP-körcykeln och klarar 0–100 km/h på 7,5 sekunder. Effekten ligger på 204 hästkrafter. Vi får inte veta batteriets storlek men snabbladdning till 80 procent ska i alla fall ske på 47 minuter, enligt Seat (laddeffekten är 100 kW).

En viktig detalj för oss i Sverige är att Seat el-Born får en särskild värmepump för att kupén ska kunna värmas upp effektivare, utan att behöva ta så mycket energi från batteriet, under vintern. Det innebär förmodligen att även Volkswagen ID 3 får samma system.

"Fordonets värmepump kan minska den elektriska värmeförbrukningen och spara upp till 60 kilometers körning – användbart i länder där temperaturer kan falla och passagerare behöver använda värmeventilationssystemet", skriver Seat i pressmeddelandet.

Seat el-Born är förberedd för att kunna köra själv under vissa förhållanden och har digitala instrument samt ett uppkopplat infotainmentsystem med 10-tumsskärm.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker den här var riktigt snygg!
Ja
651
78
Nej