Nya utspelet: "Förbjud tomgångskörning vid skolor"

Tomgångsbovarna ska stoppas, enligt nytt förslag från England.

Nya utspelet: "Förbjud tomgångskörning vid skolor"

Du som gått förbi en skola under rusningstid på vintern har säkert lagt märke till dem – föräldrarna som låter bilen stå på tomgång.

Trots att tomgångskörning längre än en minut är förbjuden i många svenska kommuner stängs bilarna inte av medan barnen hämtas eller lämnas, samtidigt som just barn enligt flera studier är extra känsliga för smutsig luft.

Det här är något som fått hälsomyndigheten Public Health England att reagera. Att låta bilen stå på tomgång utanför skolan borde förbjudas, tycker myndigheten i ett nytt utspel som bland andra BBC och The Guardian skriver om.

"Vi borde sluta stå på tomgång utanför skolor och se till att våra barn kan gå eller cykla till skolan", säger Paul Cosford, medicinsk chef på Public Health England.

Enligt honom skulle den här diskussionen låta helt annorlunda om de tusentals personer som dör för tidigt varje år på grund av luftföroreningar istället dog på grund av förgiftat vatten.

Att införa tomgångsfria zoner utanför skolorna är en lösning, men myndigheten vill som sagt även underlätta för barnen att själva cykla eller gå till skolan istället för att bli skjutsade. En annan lösning är att bygga ut laddinfrastrukturen för lokalt utsläppsfria elbilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det måste tas hårdare tag mot tomgångsbovarna.
Ja
102
90
Nej