Tesla får bakläxa för priserna på hemsidan

Tysk myndighet ryter till: Får inte skriva ut priset "efter bensinbesparingar".

Annons
Annons

Tesla har ett lite säreget sätt att visa vad bilarna faktiskt kostar att köpa i märkets ”bygg-din-bil-funktion” på nätet.

Dels finns ett vanligt kontantpris inklusive moms, och dels finns ett pris ”inklusive bensin- och skattebesparingar” som är mycket lägre. Eftersom bilen är eldriven vill Tesla visa hur mycket köparen kan spara jämfört med att köpa en bensinbil.

Problemet är bara att priset inklusive ”bensinbesparingar” aldrig är något pris som faktiskt betalas av köparen – köparen betalar ju det bilen faktiskt kostar, och det står först längre ned på sidan.

Tesla förklarar visserligen exakt hur uträkningen görs längre ned på sidan, men det räckte inte för de tyska myndigheterna, som nu väljer att förbjuda Tesla från att skriva ut priser på det här sättet eftersom beräkningen görs på ett ”slumpmässigt och inte transparent” sätt.

Anledningen är att kunden måste betala vad bilen kostar, inte priset exklusive bensin- och skattebesparingar. Senast den 20 mars måste Tesla sluta använda det här sättet att skriva ut priser i Tyskland.

Priserna ska framgå ”tydligt”

Svenska Konsumentverket kan inte svara på rak arm om Teslas sätt att visa priserna bryter mot några svenska lagar och regler. Så här svarar Konsumentverkets jurist Charlotte Söderlund om priser generellt:

”Enligt prisinformationslagen ska korrekt prisinformation lämnas när en näringsidkare säljer så kallade bestämda produkter. Det pris som konsumenten faktiskt ska betala till säljaren ska framgå tydligt. Det kan vara okej att ange ytterligare prisuppgifter, men då måste det vara tydligt vilken som är den primära prisuppgiften och hur de andra prisuppgifterna har beräknats.

Anges det till exempel ett pris som beräknats efter teoretiska avdrag eller statliga bidrag ska det alltså framgå att det inte är det priset som i slutändan ska betalas. Det ska också finnas en reell möjlighet att få beviljat dessa avdrag. I annat fall riskerar det bli vilseledande om konsumenten kan missuppfatta det som att det är lägre priset som ska betalas.”

Tesla får bakläxa för priserna på hemsidan
Så här ser det ut på den svenska hemsidan.
Tesla får bakläxa för priserna på hemsidan
Så här ser Teslas förklaring kring hur prissiffran beräknas ut.
Annons
Annons
Rulla till toppen