Första trådlösa snabbladdaren på gång

Taxiförare kan snart snabbladda utan sladd – i upp till 75 kW.

Första trådlösa snabbladdaren på gång

Den som vill ladda sin bil trådlöst har idag inte alltför många alternativ att välja på. Trots att tekniken är otroligt smidig och kan betyda mycket för omställningen till elbilar har den inte fått fäste riktigt än, även om biltillverkare som till exempel BMW länge labbat med tekniken.

En sak som är gemensam för alla trådlösa laddare för hemmabruk är att de är ganska långsamma jämfört med en snabbladdare "på stan", men det gör inte så mycket eftersom hemmaladdaren oftast används på natten.

Nu kommer dock en nyhet som ska förenkla för elbilsägare som behöver "toppa upp" batteriet i farten: Fortum ska bygga en trådlös elbilsladdare för taxiförare med en effekt på upp till 75 kW.

Det är visserligen inte lika snabbt som dagens snabbladdare med sladd, men det är ordentligt mycket snabbare än dagtens trådlösa laddare.

Den trådlösa snabbladdaren hamnar i elbilslandet Norge, närmare bestämt i Oslo, men det är inte otänkbart att tekniken dyker upp även på fler platser.

"Det här projektet är det första i sitt slag i världen, och den här tekniken kan bli nyckeln för att elektrifiera taxibranschen både i Norge och andra länder, och därmed sänka utsläppen", säger Ole Gudbrann Hempel, chef för Fortums offentliga laddnätverk i Norge, i ett pressmeddelande.

Tekniken går ut på att en laddplatta med induktionsteknik monteras på marken. Det är samma teknik som används för trådlös laddning av mobiltelefoner. Elbilen kan snabbladdas med upp till 75 kW och laddningen startar automatiskt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag vill absolut kunna ladda min elbil trådlöst.
Ja
67
13
Nej