Stor världslista över elbilsomställning – därför tappar Sverige

Stor världslista över elbilsomställning – därför tappar Sverige
Volvo får sig en skopa ovett. Foto: Seth Janson.

För femte året i följd har det amerikanska elbilsmagasinet InsideEVs publicerat en lista på vilka länder som snabbast och effektivast ställer om för elektrifiering. I stort var 2018 ett starkt omställningsår, menar InsideEVs, och elbilsförsäljningen ökade med 65 procent globalt jämfört med 2017.

En stor anledning till det är såklart Tesla Model 3 som blev den första elbilen som någonsin såldes i över 100.000 exemplar – hela 146.000 närmare bestämt. 

Men hur var det då med listan. Sverige tappar två placeringar från tredje till femte. Den stora anledningen till det är Sverige säljer för få rena elbilar. Å andra sidan är vi starka på laddhybridsförsäljning, men det räcker inte för InsideEVs, som också passar på att ge Volvo en känga för att de är så långsamma på att få fram elektrifierade bilar.

Ungefär samma ljud var det i skällan på listan för 2017, med tillägget att det såg lovande ut på elektriska bussar och eldrivna färjor som ju började gå mellan Helsingborg och Helsingør i slutet av 2018.

Vårt grannland Norge placerar sig på andra plats och får ros för sin fina försäljning av elbilar som upptog 41 procent av nybilsförsäljningen under 2018. Lite ris delas också ut till Norge som har en alltför slapp inställning till elektrifierad kollektivtrafik, enligt InsideEVs.

Högt upp på listan för fjärde året i följd Kina. Mycket tack vare en total elbilsförsäljning på över 1,1 miljoner bilar. Men inte bara det. InsideEVs lyfter också fram att Kina totaldominerar i världen när det kommer till eldrivna bussar. Bara under 2018 sattes 100.000 elbussar i trafik, att jämföra med Europa där samma siffra uppgick till 650 stycken.

Listan i sin helhet. Förra årets placering inom parentes.

 

1 (1)  Kina
2 (2)   Norge
3 (3)  USA
4 (5)  Sydkorea
5 (3)  Sverige
6 (16)     Nederländerna
7 (11)  Storbritannien
8 (7)  Island
9 (5)  Japan
10 (8 & 9)  Tyskland & Ukraina
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med. Volvo är för långsamma på att få fram elbilar.
Ja
196
100
Nej