Teslas nyhet: Skrotar årliga servicen – nu kan ägarna serva ”vid behov”

Bilägarna behöver inte serva bilen efter en viss tid eller vid ett visst miltal.

Annons
Annons

Tesla tar ett grepp som inte är helt vanligt i bilbranschen: det årliga serviceprogrammet för Teslaägarna är på väg att försvinna.

De flesta biltillverkare har en serviceplan som säger att bilen ska servas antingen efter en viss tid eller efter ett visst antal mil.

Men elbilarna ändrar delvis på den här gamla sanningen. En elmotor är i princip underhållsfri, och det finns ingen oljenivå att kolla som i en bensinbil. Samtidigt har elbilen förstås kvar en del andra komponenter som behöver kollas med jämna mellanrum. Bromsarna används mindre i elbilar eftersom de kan ”motorbromsa” med hjälp av elmotorn istället, så det är en bra idé att kolla hur bromsarna mår då och då.

En annan viktig del för många tillverkare är att uppdatera bilens mjukvara till den senaste versionen i samband med service.

Tesla går nu över helt till att bilarna servas ”efter behov”. Det underlättas av att Tesla ju kan uppdatera bilarnas mjukvara via nätet, utan att behöva koppla in bilen fysiskt till verkstadens dator.

När servicelampan tänds i Teslas bilar kommer alltså bero mer på hur bilen körts än på när den servades senast och det finns ingen regel som säger att bilen måste servas efter en viss tid.

Det som Tesla kollar i samband med service är kupéfiltret, det så kallade HEPA-luftfiltret, däcken, bromsvätskan, luftkonditioneringen och rengöring av bromsoken.

Annons
Annons
Rulla till toppen