Teslas Autopilot kunde luras av falska filmarkeringar

Forskare hittade lucka som nu ska vara tilltäppt.

Teslas Autopilot kunde luras av falska filmarkeringar

En Tesla med Autopilotsystemet kan luras att svänga ut i mötande körfält med små, nästan olsynliga, klisterlappar i vägen. Det visar en ny studie från forskare vid Tencent Keen Security Lab, och som beskrivs i den här filmen (börjar vid 1:22).

Forskarna har inte hackat sig in i bilens dator utan istället försökt lura systemet från utsidan med hjälp av visuella hjälpmedel. Små klisterlappar, knappt synliga för mänskliga förare, som fästs på vägen kan få filhållningsassistansen att missta dem för filmarkeringar vilket innebär att bilen kan svänga ut i mötande körfält.

Enligt Tesla täpptes "luckan" till med hjälp av en mjukvaruuppdatering redan innan forskarna visade hur den fungerade. Tesla skriver också i ett uttalande att detta inte är ett problem i praktiken eftersom föraren enkelt kan styra emot Autopilotsystemet för att ta kontrollen själv.

Den senaste tiden har Tesla också gjort klart flera gånger att Autopiloten bara ska användas av förare som är beredda att ta över styrning eller bromsar när som helst, om något skulle hända. Men det är inte alltid så gott om tid att reagera, särskilt inte om bilen körs i hög hastighet, och många Teslaägare känner sig nog tryggare när systemet nu kan se skillnad på filmarkeringar och klisterlappar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Teslas Autopilot verkar vara ett riktigt bra system.
Ja
65
47
Nej