Bilköparna avslöjar: Därför väljer jag inte en elbil

Ny undersökning visar att räckvidden inte är problemet.

Bilköparna avslöjar: Därför väljer jag inte en elbil

Att välja rätt bil är inte det lättaste – en av fyra svenska bilköpare har faktiskt ingen aning om vilket bränsle nästa bil ska gå på. Det visar årets upplaga av undersökningen Nordisk Elbilbarometer.

Bara sex procent kan tänka sig en elbil, medan hela 18 procent funderar på en hybrid. De allra flesta, 37 procent, uppger dock att nästa bil blir konventionellt bensin- eller dieseldriven.

Begagnade elbilar iskalla

Begagnade elbilar är helt iskalla bland svenska bilköpare: bara en procent kan tänka sig det, jämfört med nio procent i Norge.

Nordisk Elbilbarometer är en nätundersökning med totalt 4.798 deltagare från fem länder: Norge, Sverige, Danmark, Finland och Island. Den genomfördes i februari och mars 2019.

Det mest intressanta i den här undersökningen är att titta på anledningarna till att inte välja en elbil. Många kanske trodde att räckvidden skulle skrämma bort bilköparna, men nya elbilar har ordentligt mycket längre räckvidd än elbilarna hade för bara några år sedan.

Priset viktigare än räckvidden

Istället är det priset som är det främsta hindret mot att byta till elbil – det svarar nästan en av fyra deltagare i den här undersökningen. Även om elbilen kan bli billigare att äga verkar det alltså som att många fortfarande tänker att inköpspriset är viktigast.

16 procent svarade "för kort räckvidd" och elva procent inväntar ny teknik som de tror kommer göra elbilen bättre.

Trots elbilstillverkarnas ibland enormt långa leveranstider är det ingen i undersökningen som anger det som skäl att inte välja en elbil.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Priset är viktigare än räckvidden för mig i en elbil.
Ja
825
313
Nej