Ford tonar ned förväntningarna på självkörande bilar: ”Vi har överskattat förmågan”

Fords vd Jim Hackett säger att företaget överskattat både hur snart självkörande bilar finns på marknaden och hur pass avancerad teknik deras första självkörande bil kommer ha, skriver Auto Express.

Ford har tidigare sagt att deras första autonoma bil ska ha vare sig ratt, gas- eller bromspedal och att navigationen ska ske med så kallad geo fence-teknik. Kraftigt förenklat kan man jämföra geo fence med de kablar som hindrar robotgräsklipparen från att fly – fast med GPS-teknik.

Men utvecklingen går långsammare än förväntat och riktigt hur den kommande bilen ska fungera och vilken teknik som den får återstår att se, menar Ford. 

Men när tekniken med självkörande bilar väl är tillräckligt förfinad och raffinerad så kommer den ändra vårt sätt ett se på mobilitet, menar Jim Hackett.

"När vi når ett genombrott kommer logistik, körmönster och städer att se helt annorlunda ut. Jag kommer inte vara vd för Ford när det sker, men jag ser det tydligt framför mig", säger Jim Hackett.

Jim Hackett öppnar också för att när detta sker kommer det göras i samarbete med andra fabrikat. 

"När vi lanserar detta på marknaden, så kommer det att bli kraftfullt. Det kommer att bildas allianser vi ännu inte kommunicerat ut, som ska säkerställa att vi inte tar all ekonomisk risk själva."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

För mig är det bråttom med självkörande bilar.
Ja
26
27
Nej