Tesla Model S som polisbil – driftsäker och (förhoppningsvis) billig i drift

Tesla Model S som polisbil – driftsäker och (förhoppningsvis) billig i drift

Det är polismyndigheten i Fremont, Kalifornien (där Tesla för övrigt har sin fabrik), som har tagit sin första eldrivna polisbil i bruk, det skriver Electrec. Det rör sig om en 2014 års Tesla Model S 85D som köptes in i januari 2018 för att fylla tomrummet som uppstod när en Dodge Charger från 2007 pensionerades.

Nu är konverteringen till polisbil klar och den har tagits i tjänst. Denna Tesla Model S får agera lite försökskanin och polismyndigheten i Fremont ska undersöka om de kan spara pengar i drivmedels- och underhållskostnader.

Att komplettera fordonsflottan med en elbil är något som polismyndigheten i Fremont funderat på länge, och säger i ett pressmeddelande att en Tesla Model S var den enda elbilen som kunde uppfylla alla krav som ställs på potentiella polisbilar när det gäller storlek, prestanda, räckvidd och säkerhet.

Målet är som sagt att se om det går att spara pengar genom att komplettera med eldrivna fordon. Som referens berättar polismyndigheten i Fremont att en Ford Explorer kostar nästan 300.000 kronor i bränslekostnader under tiden den är verksam som polisbil. Dessutom tillkommer underhållskostnader på cirka 140.000 kronor över en femårsperiod.

Kostnaden för bränsle lär gå att kapa ganska radikalt, men det återstår att se de kan spara pengar också på underhållet.

Vill du se denna Model S köra i polisens snitslade bana kan du göra det här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Svenska polisen borde köra Tesla Model S.
Ja
55
29
Nej