Nästa Porsche 718 Boxster och Cayman blir både elbil och hybrid – lanseras 2022

Efter stora sedanmodellen Taycan kommer det fler elbilar från Porsche. Boxster och Cayman ska elektrifieras, liksom 911:an. Hybriderna använder 48V-teknik och elmotorn är så kraftfull att även prestanda förbättras.

Nästa Porsche 718 Boxster och Cayman blir både elbil och hybrid – lanseras 2022

I höst börjar Porsche bygga sin första elbil, fyrdörrars Taycan, som 2021 följs av kombin Taycan Sports Turismo. Men det stannar inte där, även 718 Boxster och 718 Cayman ska bli elbilar – med sannolik lansering 2022.

Det är i en intervju med brittiska autocar som Porschechefen Oliver Blume berättar att eldrivna prototyper av Boxster och Cayman redan rullar. Parallellt bygger man hybridversioner där elmotor och förbränningsmotor samverkar, det är dock inte avgjort ännu om det blir hybrider eller laddhybrider.

De eldrivna versionerna av Boxster och Cayman ska bygga på Porsches PPE-plattform (Premium Platform Electric), som även är grunden för den eldrivna versionen av mellansuven Macan. PPE-tekniken utvecklas ihop med Audi, för att fördela kostnaderna.

PPE-projektet ryktas vara försenat med minst sex månader, efter det att Audi/Porsche plockat isär och analyserat Tesla Model 3. Ingenjörerna insåg att det krävdes en högre ambitionsnivå när man jämförde med prestanda och konstruktion hos Model 3.

Enligt Oliver Blume är planen att nästa generation Porsche 718 Boxster och Cayman ska erbjudas som både elbil och hybrid/laddhybrid och säljas parallellt under några år. Marknaden får sedan avgöra vilken väg Porsche ska välja. Det som komplicerar besluten är att utvecklingen går olika snabbt, i Kina ökar efterfrågan på elbilar medan ryska kunder knappt alls efterfrågar elektriska modeller.

Den hybridteknik som är avsedd för Porsche 718-modellerna är en vidareutveckling av det man redan förberett till 911:an. För att möta kommande kraven i EU7-standarden behövs elektrifiering och den lär dyka upp i "halvtid" när nuvarande 992 ska få ett ansiktslyft.

Enligt de uppgifter som Autocar fått ska Porsches hybridteknik bygga på ett 48V-system där elmotorn sitter som en kompakt "tallrik" mellan förbränningsmotor och transmission. En koppling gör att hybridbilarna kan drivas på enbart eldrift, utan att förbränningsmotorn är igång. Elmotorn sägs också vara så kraftfull att den förbättrar prestanda.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Nuvarande generation (bilden) av 718 Cayman och Boxster har en fyrcylindrig mittmotor. Motorrummet är extremt välfyllt, enligt Porsche själva går det inte att lägga en apelsin under motorluckan och få igen den. Hybridmodellerna får en kompakt elmotor som sitter mellan förbränningsmotor och transmission.

Porsche Boxster som elbil? Vem såg den komma? Eller är det i själva verket fullt naturligt?

Jag skulle gärna se fler elbilar från Porsche!
Ja
95
39
Nej