Trafikborgarrådet: Nya bilar måste gå på el – biobränslen inget alternativ

"Kommer bli svårt att förklara eller försvara varför man köper en ny fossilbil", skriver Daniel Helldén i en debattartikel.

Om vi ska klara klimatmålen är det helt orimligt att köpa något annat än en elbil, skriver Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén i en debattartikel i Dagens Industri.

Han påpekar att försäljningen av elbilar och laddhybrider håller på att explodera, och det kommer leda till mycket större utbud även på begagnatmarknaden.

"Framöver kommer det bli svårt att förklara eller försvara varför man köper en ny fossilbil", skriver han.

Daniel Helldén nämner också att många tror mer på biobränslen som till exempel HVO-diesel – men den kommer inte alls räcka för att kunna användas i personbilar, enligt Daniel Helldén. Han skriver att nya biobränslen inte kan eller får prioriteras för personbilar, utan måste gå till tung trafik och flygindustrin, och att påståendet om att biodrivmedel är lösningen för personbilar därmed är fel.

"Det är självklart bättre att använda biodrivmedel än fossila bränslen, men det är inte någon lösning för att få ner våra fossila utsläpp. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med biodrivmedel så att det räcker för behoven."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller helt med – eldrift är mycket smartare än biobränslen.
Ja
197
276
Nej