Film: Kolla in i Teslas Gigafactory 1

Teslas Gigafactory 1 har haft produktion igång sedan 2016, men det är inte många utomstående som givits tillträde till fabriken som enligt Tesla står för 60 procent av hela världens produktion av litiumjonbatterier.

I dagsläget jobbar omkring 7.000 personer i fabriken som ligger utanför Reno i Nevada och den totala markytan för byggnaden ligger på nästan 500.000 kvadratmeter. Ändå är det bara cirka 30 procent av den storlek fabriken kommer ha när den helt färdigbyggd.

Den amerikanska tv-kanalen CNBC har fått tillträde till fabriken och vi får följa med in och se en del av vad som försiggår där inne. I Gigafactory 1 byggs förutom Teslas energilagringslösningar Powewalls och Powerpacks också batterier och elmotorer. Själva monteringen av bilarna sker på andra håll, bland annat i Fremont utanför San Fransisco. 

Tesla planerar flera Gigafactorys runt om i världen, och Sverige har varit aktuellt som plats när en första europeisk Gigafactory ska byggas. Det verkar dock inte bli så utan troligtvis hamnar den fabriken i Tyskland nära franska gränsen och Beneluxländerna, om man får tro Teslas vd Elon Musk.

När Gigafactory 1 står klar ska den vara helt självförsörjande på förnyelsebar eleltricitet. Dels via vindkraft, men också genom solcellspaneler monterade på taket.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra reportage!
Ja
57
4
Nej