Snart kan du köpa solceller på Ikea

I Sverige finns omkring två miljoner villor varav cirka hälften av dessa har bra förhållanden för att ha solceller på taket. Men bara ungefär 20.000...

Annons
Annons

I Sverige finns omkring två miljoner villor varav cirka hälften av dessa har bra förhållanden för att ha solceller på taket. Men bara ungefär 20.000 villor i Sverige har solceller installerade på taket, det skriver Dagens Nyheter.

Men intresset för solceller i Sverige stiger och sedan S-MP-regeringen utökade stödet från 20 till 30 procent av installationskostnaderna ökade antalet ansökningar lavinartat. Att Ikea nu ger sig in på solcellesmarknaden kan skynda på utbyggnaden, det säger Johan Öhnell, styrelseordförande i Solkompaniet, till Dagens Nyheter.

”Det finns utrymme för alla aktörer att vara med på marknaden. Jag ser att Ikea kommer att utöka marknaden och göra att utbyggnaden av solceller på villatak går snabbare än vad den annars skulle ha gjort.” 

Idag säljer Ikea solceller i Tyskland, Italien, Belgien, Holland och Polen. I de fallen har Ikea slutit avtal med en befintlig aktör i respektive land som står för installationerna. Vilket företag som får det uppdraget i Sverige är under förhandling.

Vad solcellerna kommer kosta när de lanseras efter sommaren kan Ikea inte gå ut med i dagsläget. Men i Italien kostar ett paket om 11 solcellspaneler mellan 57.000 och 61.000 kronor. De svenska villataken är i regel större och i genomsnitt behövs 18 till 20 paneler på ett svenskt villatak.

Annons
Annons
Rulla till toppen