Elon Musk kräver hårda besparingar i Tesla – annars är pengarna slut om 10 månader

Teslachefen Elon Musk uppmanar sina anställda till tuffa besparingar – annars är pengarna slut om 10 månader. Detta trots uppsägningar och ett nyligen genomfört kapitaltillskott på 2,7 miljarder dollar.

Elon Musk kräver hårda besparingar i Tesla – annars är pengarna slut om 10 månader
Elon Musk vill se tuffa besparingar, annars tar pengarna slut om 10 månader. Foto: Getty.

Det var i början på maj som Tesla fyllde på kassakistan med lån på 2,7 miljarder dollar, 26 miljarder kronor. Detta efter oväntat höga förluster under första kvartalet 2019.

Under slutet av 2018 gick Tesla bra ekonomiskt och försäljningen ökade, liksom intäkterna, mycket tack vare att Model 3 kom upp i en högre produktionstakt. Men sedan dess har kurvorna pekat åt fel håll, vilket alltså kräver tuffa besparingar.

I ett internt mejl till sina anställda skriver Elon Musk att med dagens förlusttakt är pengarna slut om tio månader. Det krävs "hardcore cost-cutting" för att få upp lönsamheten igen, skriver Musk.

Elon Musk och den nya ekonomichefen Zach Kirkhorn ska personligen gå igenom varenda faktura och stryka allt som inte tillför ett viktigt värde för Tesla. Det är andra gången på ett år som Elon Musk uppmanar sina anställda att se över alla utgifter.

Ett annat sätt att kapa kostnader är att stänga många av Teslas showrooms, något Elon Musk annonserade tidigare i våras. Det beskedet ändrades dock efter ett par veckor och istället har Tesla justerat priserna på Model S och X, med ständigt nya priser som gått både uppåt och nedåt. Elon Musk har även varnat för att personalkostnaderna måste ner och genomfört flera omgångar med uppsägningar.

De fina siffrorna från tredje kvartalet 2018 sågs som ett trendbrott för Tesla och Elon Musk lovade att företaget äntligen lämnat de röda siffrorna bakom sig. Men den oväntat höga förlusten under första kvartalet 2019 visar att Tesla ännu inte är ett ekonomiskt stabilt företag.

När Elon Musk redogjorde den första kvartalsrapporten 2019 sa han att även det andra kvartalet förväntas gå med förlust. Men det är inte bara dåliga siffror i Teslas ekonomi. En stor fördel är det förtroende som kunderna har för företagets produkter, förskottsbetalningarna för bilar som ännu inte levererats uppgår till närmare en miljard dollar. Likaså kan Tesla sälja utsläppsrättigheter. Elon Musk äger cirka 20 procent av Teslas aktier och är den största ägaren.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Tesla snart ger vinst igen!
Ja
76
150
Nej