Laddbilarna med nöjdaste ägarna – här är modellerna du ska välja

Ägarna har sagt sitt: Här är modellerna du ska välja.

Laddbilarna med nöjdaste ägarna – här är modellerna du ska välja

Bilköparna som slår till på en elbil eller laddhybrid är generellt sett lite nöjdare med sina bilar än köpare som väljer en "vanlig" bensin- eller dieselbil.

Det visar färska siffror från auto motor & sports begagnatdatabas, där ägarna själva sätter betyg på sina bilar, och som i skrivande stund innehåller över 50.000 bilbetyg.

En av frågorna som bilägarna får svara på är hur troligt det är att de skulle göra om köpet idag, med facit i hand. Har bilen strulat och inte alls motsvarat förväntningarna blir det ett solklart nej – och tvärt om.

Vi väljer ut bilar av modellår 2009–2019 och rensar bort alla modeller med färre än 30 svar. Resultatet blir tydligt: de två vinnarna heter Renault Zoe och BMW i3 – där svarar hela 98 procent att de skulle göra om köpet idag.

Elbilen Renault Zoe har visserligen strulat en del för ägarna, och det har gjorts återkallelser. Kvalitetskänslan är dålig – bilen känns plastig – men med det stora batteriet blev räckvidden betydligt längre och priset är en viktig faktor: för den här prislappen är ägarna supernöjda.

BMW i3 övertygar sina ägare av helt andra anledningar: den är kul att köra, håller högre kvalitetsknsla och har en design som ägarna älskar.

För båda modellerna finns det viktiga punkter du måste kolla inför ett köp. I våra begagnatanalyser, som är öppna för Premiummedlemmar, får du reda på det du behöver veta inför ett köp.

Teslaägarna brukar vara enormt nöjda med sina bilar, och det stämmer även för Model S i den här undersökningen. Hela 95 procent skulle göra om sitt köp – toppklass, men alltså inte riktigt lika bra som för Zoe och i3.

Model X-ägarna har råkat ut för en del strul och betyget blir därför lägre, men ändå skulle 91 procent göra om sitt köp. En anledning är att det helt enkelt inte finns så mycket annat att välja i klassen stora suvar med eldrift.

Storsäljarna Nissan Leaf (elbil) och Volvo V60 Twin Engine (laddhybrid) kommer efter Tesla med relativt höga betyg – här skulle 93 respektive 92 procent göra om sitt köp. Det är fortfarande bättre än för snittbilen där siffra är 88 procent.

Konkurrenterna Volkswagen Passat GTE och Kia Optima Plug-in Hybrid hamnar på samma betyg, 86 procent, medan Mitsubishi Outlander PHEV hamnar på 80 procent – samma som Volvo XC60 T8 Twin Engine.

Sämsta bilen i den här undersökningen blir BMW 330e, där ägarna är missnöjda med räckvidden, ekonomin, bagageutrymmet och baksätet. Körglädjen lyckas inte rädda betyget.

Hela listan: Laddbilarna med nöjdast ägare

Så många procent skulle göra om köpet idag. Modellår 2009–2019, enbart modeller med 30 svar eller fler.

Bilmodell Göra om köpet?
Renault Zoe 98%
BMW i3 98%
Tesla Model S 95%
Nissan Leaf 93%
Volvo V60 Twin Engine 92%
Tesla Model X 91%
Volkswagen Passat GTE 86%
Kia Optima Plug-in Hybrid 86%
BMW 530e 85%
Mitsubishi Outlander PHEV 80%
Volvo XC60 T8 Twin Engine 80%
BMW 330e 78%

Begagnattesterna ingår för dig som är Premiummedlem. Då kan du också själv söka i begagnatdatabasen med ägarnas betyg. Du kan enkelt bli Premiummedlem här.

Nästa bil jag köper blir antingen en elbil eller laddhybrid.
Ja
184
42
Nej