Här fångar svenska Teslaägaren "dörrmarodören" på film

Här fångar svenska Teslaägaren "dörrmarodören" på film

Att ställa ifrån sig bilen på en stor parkeringsplats kan bli en riktig mardröm. Dörruppslag och repmärken är absolut inte ovanligt, och kostar bilägarna mycket tid och pengar.

Tesla har släppt ett 360-graders kamerasystem som heter "Sentry Mode" som kan övervaka bilen för att dokumentera olyckor eller skador. Nyheten skickades ut som en mjukvaruuppdatering till Teslabilarna som redan är försedda med kameror runt om bilen för att den ska kunna använda Autopilotfunktionerna.

Vi har skrivit om hur systemet redan fångat biltjuvar på film och då kan bevisläget för polisen bli bättre. Systemet filmar bara om någon är nära bilen och den visar även på skärmen att den spelar in. Även BMW ska lansera ett liknande system.

Nu finns en bra förklaring av hur systemet fungerar och vad det kan innebära på Youtubekontot "The Tesla Swede". Det tillhör en svenska Teslaägare som precis bytt in sin Model S mot en Model 3 Performance.

Smet utan att lämna sina kontaktuppgifter

I filmen kan vi se hur Teslaägaren parkerat sin bil och hur en annan bilägare helt enkelt slår upp sin dörr och lämnar ett fult märke. "Dörrmarodören" lämnade ingen kontaktinformation men försäkringsbolaget har accepterat filmen som bevis och ska nu betala för reparation av dörren.

"Jag upptäckte en lackskada på bildörren och gick igenom filmerna från bilen. Där såg jag registreringsnumret och när de gjorde uppslaget. Det är tydligt att de såg att de gjort en skada men de satte ingen lapp i rutan utan åkte bara därifrån", säger "Tesla Swede" när Recharge når honom på väg ned till en europeisk Teslaträff.

Beskedet från försäkringsbolaget kom nyss – och de ska betala ut full ersättning för skadan.

"Enda nackdelen är väl att jag måste åka fossilbil som lånebil i några dagar", säger "Tesla Swede".

Första dörruppslaget gjordes av en vit bil där föraren smet utan att lämna någon lapp.

Kan snart vara aktiverat hela tiden

Sentry Mode måste i nuläget aktiveras varje gång bilen stängs av, men i en kommande uppdatering kommer systemet kunna vara aktivt hela tiden. Att Sentry Mode drar lite ström ser inte "Tesla Swede" som något problem.

"Jag förlorar några kilometers räckvidd varje gång jag använder det, men det är fortfarande fullt tillräcklig räckvidd kvar för mig", säger han i filmen.

Konfronterade nästa "dörrmarodör"

Bara några dagar efter att Youtubefilmen publicerats kom nästa dörruppslag. Ytterligare en bilägare fångades på film när dörren slogs upp, men den här gången satt "Tesla Swede" i sin Model 3 och gick ut för att prata med bilägaren.

"Jag försöker verkligen ta en plats långt bort där det finns möjlighet. Men då kommer alltid någon och ställer sig bredvid."

• Men att konfrontera någon annan bilägare kan ju också vara riskfyllt?

"I det här fallet kände jag att man får försöka vara lite snäll och inte skälla på folk. Man får vara lite ödmjuk. Inte gå på full attack utan känna av läget."

"Jag har gjort det här misstaget själv för många år sedan. Det var på en riktigt skrotig bil men jag satte ändå en lapp i rutan med mina kontaktuppgifter. De hörde av sig men sa att det inte var någon fara eftersom bilen ändå var så repig. Men det är bättre att ha rent samvete."

Rättläget för dashcams

Att använda så kallade dashcams, som filmar vägen framför bilen, är lagligt så länge föraren är i bilen och kan manövrera kameran, annars är det olagligt. Det borde även innebära att Teslas Sentry Mode är olagligt enligt nuvarande lagstiftning, men rättsläget är inte prövat än.

Eventuellt skulle systemet kräva särskilt tillstånd i Sverige, uppgav Datainspektionen när vi undersökte saken tidigare i år, men enligt en ny kameraövervakningslag skulle systemet förmodligen godkännas.

Nästa dörruppslag kom bara några dagar senare. Den här gången satt "Tesla Swede" i sin bil och konfronterade bilägaren.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har råkat ut för fula dörruppslag från andra bilförare på min bil.
Ja
623
34
Nej