Ny rapport: Antalet elbilar växer snabbare och de blir billigare

Enligt Bloomberg har vi kanske redan passerat "peak förbränningsmotor". När priserna på elbilar sjunker sker en kraftig ökning – av ekonomiska skäl.

Annons
Annons

Bloomberg New Energy Finance reviderar sin tidigare prognos och tror nu att andelen elbilar ökar ännu snabbare. Man förutspår att till 2040 så utgör elbilarna 57 procent av den globala försäljningen. Det är en ökning med två procentenheter, jämfört med tidigare prognos.

Att andelen elbilar ökar har att göra med plånboksfrågor. Driftkostnaderna och ”bränslet” är redan billigare för elbilar och när även inköpspriset sjunker blir allt fler intresserade. Bloomberg New Energy Finance förutspår att priset för elbilar och konventionella bilar med förbränningsmotor hamnar på ungefär samma nivå i mitten av nästa decennium (i jämförbara utföranden och storlekar).

Främsta anledningen till att priset på elbilar sjunker är den allt mer effektiva massproduktionen av batterier. Sedan 2010 har priset per kWh sjunkit med 85 procent och kurvan fortsätter att peka nedåt. Förra året såldes två miljoner elbilar, globalt.

Samtidigt som andelen elbilar ökar sjunker den för konventionella bilar med förbränningsmotor. Bloomberg New Energy Finance tror att till 2040 så sjunker försäljningen till 42 miljoner bilar globalt, jämfört med 85 miljoner under fjolåret. Den totala mängden bilar ökar, vilket försämrar trafikläget i många storstäder. Mängden växthusgaser sjunker, men eftersom antalet bilar ökar blir inte sänkningen så stor trots att många fler elbilar finns på vägarna.

Enligt Bloomberg New Energy Finance kan vi redan ha upplevt ”peak förbränningsmotor”. Det innebär att antalet bilar med förbränningsmotor minskar, samtidigt som andelen elbilar ökar.

Kina fortsätter att vara den region där det säljs flest elbilar, men marknadsandelen sjunker i takt med att andra regioner ökar. Ungefär hälften av alla elbilar säljs i Kina 2025, men den andelen sjunker till en fjärdedel till 2040. Snabbaste ökningen av elbilar sker i Europa.

Bloomberg New Energy Finance förutspår också att olika samåkningstjänster och bilpooler gör det mindre intressant att äga sin egen bil i framtiden. I denna grupp kommer den snabbaste ökningen av elbilar att ske, av ekonomiska skäl.

Annons
Annons
Rulla till toppen