Kraftig explosion vid vätgasmack: "Ett våldsamt tryck"

Stort säkerhetsavstånd och fick släckas på distans med robot.

Kraftig explosion vid vätgasmack: "Ett våldsamt tryck"

En vätgasstation exploderade i norska Sandvika utanför Oslo under måndageftermiddagen. Vittnen på plats berättar om en stor explosion och mycket rök.

Räddningstjänsten upprättade ett säkerhetsavstånd på 500 meter för att kunna släcka elden, och även motorvägarna i anslutning till macken fick tillfälligt stängas av. Efter tre timmars arbete med stora resurser från räddningstjänsten och en särskild släckningsrobot beskrevs faran för nya explosioner som liten.

Det var en obemannad Uno-X-station som drabbades, och kedjan har nu valt att stänga flera andra liknande stationer i väntan på utredningen. Under tisdagen stängdes ytterligare tio andra vätgasmackar i Norge. Exakt vad som orsakat explosionen på vätgasmacken är oklart.

Läs också: Inga planer på att stänga svenska vätgasmackar

Två personer fick lindriga skador, en efter att en krockkudde utlöst på grund av explosionen och en med öronsus. En förare som åkte förbi berättar för Verdens Gang att hans bil krängde våldsamt på vägen.

"Det var ett våldsamt tryck", säger han.

"Det är ganska kaotiskt här, och uppenbart stora materiella skador", sa operationsledaren Cathrine Silju till tidningen.

Vätgas används för att tanka bränslecellsbilar. Toyota och Hyundai har storsatsat på tekniken som ännu inte fått något större genomslag, bland annat eftersom det finns få vätgasmackar att tanka vid.

Fördelen ska vara att en vätgasbil går snabbare att tanka än att ladda en elbil. Men tekniken får ofta kritik för att vara ineffektiv jämfört med en batterielbil.


Uppdatering 12/6: Det är oklart hur länge vätgasmackarna kommer vara stängda, skriver Aftenposten, men här i Sverige är mackarna alltså fortfarande öppna. Det rullar 160 vätgasbilar på norska vägar och bilägarna har blivit erbjudna att köra en vanlig förbränningsbil tills utredningen är klar. Hyundai och Toyota har tillfälligt stoppat försäljningen av vätgasbilar i Norge i väntan på utredningen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.