Northvolts fabrik i Skellefteå finansierad – fått in ordrar på 122 miljarder

Finansieringen för Northvolts batterifabrik i Skellefteå är nu klar. Northvolt Ett, som fabriken ska heta, börjar byggas i augusti i år. Produktion i stor skala väntas vara igång 2021 och fabrikens produktionskapacitet ska uppgå till battericeller motvarande 32 GWh per år.

Tunga investeringar och ordrar på 13 miljarder dollar (motsvarade 122 miljarder kronor) fram till 2030 gör att bygget nu har fått grönt ljus.

Finansiärerna som presenteras på Northvolts hemsida är BMW, Volkswagen, investmentbanken Goldman Sachs, svenska AMF, Folksam och IMAS Foundation. Sedan tidigare är det också känt att EU:s inverstingsbank EIB också kommer att skjuta till kapital.

Så sent som idag blev det offentligt att Volkswagen investerar 1 miljard dollar, en investering som köper Volkswagen 20 procent av aktierna och en plats i styrelsen. Northvolt och Volkswagen planerar också att tillsammans bygga en batterifabrik i tyska Salzgitter med en årlig produktionskapacitet på 16 GWh. Byggandet av den fabriken kan påbörjas tidigast 2020 enligt parterna som ska diskutera detaljera för detta bygga under året.

Northvolts vd och grundare, Peter Carlsson, är så klart nöjd med dagens besked. 

"Detta är inte bara en milstolpe för Northvolt utan och också ett nyckelögonblick för Europa där vi tydligt markerar att vi är redo att konkurrera i den kommande elektrifieringsvågen. Och att vi gör det med battericeller med ett så litet koldioxidavtryck som möjligt", säger Peter Carlsson.

Peter Carlsson poängterar också att detta inte medför att Northvolt slår av på takten och nöjer sig – tvärt om.

"Med dessa världsklassfinansiärer och affärspartners bakom oss ser vi en enorm potential till att fortsätta växa och utveckla innovativa produkter i framtiden. Det här är bara början", säger Peter Carlsson.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Oerhört roligt besked!
Ja
96
27
Nej