Polisen reder ut: Detta gäller för elsparkcyklarna

Klara besked om fordonen som far runt i storstäderna.

Polisen reder ut: Detta gäller för elsparkcyklarna
Foto: Voi

Uppdatering 26/6: Transportstyrelsen har ändrat sig om formuleringen när det gäller om elsparkcyklar får köras på trottoaren eller inte. Elsparkcyklar som räknas som cykel FÅR köras på trottoaren under vissa förhållanden, men inte elsparkcyklar som räknas som mopeder. Läs mer här.

Den som kör bil i någon större stad har inte kunnat undvika de små elsparkcyklarna som far omkring runt gathörnen. Men det verkar råda en hel del osäkerhet kring hur och var elsparkcyklarna får köras.

Nu reder polisen i Malmö ut frågan en gång för alla i ett långt inlägg på Facebook. Målet är att fler ska ha koll på reglerna.

Cykel eller moped?

• Elsparkcykeln räknas som en vanlig cykel om den inte går fortare än 20 km/h och har en elmotor som inte ger mer än 250 watt. Det innebär att den får köras på cykelbanor och att den ska vara utrustad med ringklocka, reflexer och även belysning när det är mörkt. Annars kan det bli böter.

• Du får inte köra elsparkcykel på trottoaren eftersom den räknas som ett fordon. Läs mer här.

• Om elsparkcykeln går fortare än 20 km/h eller har starkare elmotor än 250 watt räknas den som moped klass 2.

• Om elsparkcykeln går fortare än 25 km/h eller har starkare elmotor än 250 watt räknas den som moped klass 1.

Foto: Lime

• Om elsparkcykeln räknas som moped måste du ha rätt behörighet för att få köra den, plus hjälm, försäkring och registrering.

Elsparkcykeln räknas som... Cykel Moped klass 2 Moped klass 1
Maxhastighet Mindre än 20 km/h 20–25 km/h Mer än 25 km/h
Motoreffekt Mindre än 250 w Mer än 250 w Mer än 250 w

Paråkning

Att åka två på en elsparkcykel är förbjudet.

Parkering

Elsparkcykeln ska parkeras åt sidan, inte slängas mitt på trottoaren, då den blir ett hinder för gående, rörelsehindrade och synskadade.

Uppdatering 26/6: Transportstyrelsen har ändrat sig om formuleringen när det gäller om elsparkcyklar får köras på trottoaren eller inte. Elsparkcyklar som räknas som cykel FÅR köras på trottoaren under vissa förhållanden, men inte elsparkcyklar som räknas som mopeder. Läs mer här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har kört elsparkcykel.
Ja
143
168
Nej