Farsen fortsätter: Jo, elsparkcyklar FÅR köras på trottoaren – ibland

Transportstyrelsen ändrar sig igen.

Farsen fortsätter: Jo, elsparkcyklar FÅR köras på trottoaren – ibland

Ett inlägg från polisen i Malmö engagerade våra läsare i förra veckan. Inlägget handlade om trafikregler för de små elsparkcyklarna som dyker upp i allt fler svenska städer, och som väcker en hel del åsikter.

I inlägget kunde vi läsa att elsparkcyklar kan klassas antingen som cykel eller moped, beroende på hur snabbt de går att köra och hur stark motorn är. Och för att göra förvirringen total beskrivs fordonen ibland också som elscootrar.

Om elsparkcykeln räknas som cykel får den köras på trottoaren, skrev polisen – men bara i gångfart (cirka 6 km/h).

Den här formuleringen fick läsarna att reagera. Cyklar får ju inte köras på trottoaren, bara ledas av en fotgängare, så varför skulle reglerna vara annorlunda för elsparkcyklar?

Transportstyrelsen ändrar sig – igen

Vi kontaktade Transportstyrelsen som också skrivit på sin sida att elsparkcyklar får köras på trottoaren så länge de räknas som cykel. Transportstyrelsen ändrade dock sin formulering efter läsarnas frågor till att elsparkcyklar inte får köras på trottoaren.

Nu kommer nästa del i den här följetongen – Transportstyrelsen ändrar sig nämligen igen.

I trafikförordningens första kapitel och fjärde paragraf står bland annat att ett eldrivet fordon som inte har någon form av tramp- eller vevanordning faktiskt får köras på trottoaren, så länge det görs i gångfart. På samma sätt får den som åker skidor, rullskidor, skridskor, rullskidor, sparkstötting eller lekfordon också åka på trottoaren – i gångfart.

Texten på Transportstyrelsens hemsida är nu ändrad igen, bekräftar presschefen Mikael Andersson.

"Det innebär således att om elscootern uppfyller kraven för att klassas som en cykel så får den köras på trottoaren i gångfart eftersom den omfattas av samma bestämmelser som gäller för en vanlig gående", skriver han i ett mejlsvar.

"Vev- eller trampanordning"

Elsparkcykeln får däremot inte köras på trottoaren om den räknas som moped, och en cykel får inte köras på trottoaren (utom av barn under åtta år) eftersom den har "vev- eller trampanordning".

Detta är alltså vad som gäller i nuläget – om vi inte får läge att återkomma igen i frågan:

• En elsparkcykel/elscooter som inte har tramp- eller vevanordning FÅR köras på trottoar i gångfart om den klassas som cykel.

• En elsparkcykel/elscooter får INTE köras på trottoar om den klassas som något annat fordon exempelvis moped.

• En cykel får INTE köras på trottoar om den har tramp- eller vevanordning.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker absolut elsparkcyklar ska få köras på trottoaren.
Ja
73
272
Nej