Teslaköpare larmar: Tidigare ägaren kunde kontrollera min bil

Premium Detta måste du se upp med innan du slår till.

Teslaköpare larmar: Tidigare ägaren kunde kontrollera min bil
Flera Teslaägare på det svenska märkesforumet berättar om hur den tidigare ägaren kan hålla koll på Teslabilen – trots att den bytt ägare. Det finns flera punkter du som köpare eller säljare behöver ha koll på för att ägarbytet ska gå igenom även i appen.

En bilköpare som slog till på en begagnad Tesla Model S berättade i juni på svenska Teslaklubbens forum om hur han inte kunde koppla ihop bilen med Teslas egen app.

Anledningen var att Tesla fortfarande inte kopplat bort den tidigare ägaren från appen. Den nya ägaren berättar om hur förra ägaren kunde tuta när nya ägaren är ute och kör, eller dra ned luftkonditioneringen till lägsta nivån.

I teorin skulle också den tidigare ägaren kunna öppna bilen och köra iväg, eftersom mobilappen ger möjlighet till det om mobilen är i närheten av bilen. Och det är inte så svårt eftersom bilens position hela tiden spåras med gps i mobilappen.

Det går att slå av bilens uppkoppling till mobilappen i infotainmentsystemet men då måste man också ha tillgång till tidigare ägarens inloggning.

Nya ägarna ska mejla Tesla

En annan medlem på Teslaforumet berättar om hur det kan vara "på andra sidan" av det här problemet.

"Sålde min bil i slutet av mars, och trots otaliga mejl och telefonsamtal har Tesla inte tagit bort bilen från min profil. Jag har kvar appen då jag snart ska hämta min Model 3 men det känns långt ifrån okej att jag har tillgång till bilen på det sätt jag har nu", skriver Teslaägaren.

För alla som köper en begagnad bil direkt från Tesla sköts övergången från tidigare till ny ägare automatiskt. Men för alla som köper en begagnad Tesla från någon annan bilhandlare, eller privat, är det inte säkert att säljaren vet hur övergången ska göras.

Det problemet blir mer och mer aktuellt nu när det börjar dyka upp allt fler Teslor till salu hos icke-auktoriserade handlare.

"Det är skandal"

Rådet för nyblivna Teslaägare som vill kunna styra sin bil med mobilappen är alltså att mejla in nya ägarbeviset till Tesla och vänta, samt att lägga in en pin-kod som tillfällig säkerhet för att ingen obehörig ska kunna köra iväg med bilen.

Det viktigaste är dock att säljaren stänger av mobilkopplingen i infotainmentsystemet innan bilen säljs. Att gamla ägarna över huvud taget kan hålla koll på nya ägarens bil är katastrofalt, enligt Teslaägarna i forumtråden.

"Ur ett gdpr-perspektiv är det ju skandal. Jag får ta del av en massa personlig information om köparen, och köparen kan ta del av viss information om mig om jag inte återställer bilen", skriver en användare.

Ägarbyte med Tesla – så går det till

Här nedan går vi igenom hur ägarbytet på en Tesla går till när det gäller mobilappen.

Steg 1: Säljaren ska stänga av mobilkopplingen

Som säljare ska du komma ihåg att stänga av "Mobile Access" i Teslans infotainmentsystem. På så sätt bryts kopplingen mellan bilen och appen. Det är samma procedur som om du skulle sälja en mobiltelefon, då gäller det att nollställa den och koppla bort dina personliga konton.

Om säljaren inte gjort detta kan du som köpare försöka ringa säljaren och be om lösenordet för att stänga av mobilkopplingen på bilens infotainmentskärm.

Steg 2: Köparen ska mejla Tesla

Teslaköpare som slår till på en begagnad bil ska mejla direkt till Tesla på adressen servicehelpeu snabel-a tesla punkt com.

När den nya köparen mejlar Tesla (på samma adress) för byte av kontoinnehavare kräver de alltid att få ägarbevis från Transportstyrelsen. För alla Teslor som köps nya eller begagnade av Tesla sker detta automatiskt och är en del av registreringen av ny ägare.

Steg 3: Pin-kod för extra säkerhet

Som en extra säkerhet finns möjlighet för ägaren att programmera in en personlig pin-kod som krävs för att starta bilen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag använder en mobilapp till min bil.
Ja
86
32
Nej