Mini Cooper SE är officiell med svenskt pris – räckvidd på 23,5 mil

Mini Cooper SE är officiell med svenskt pris – räckvidd på 23,5 mil

Fram till idag var Mini Cooper SE om möjligt bilvärldens sämst bevarade hemlighet. Nästan helt omaskerade bilder har florerat en längre tid så därför är det ingen större överraskning att Cooper SE ser ut som den gör – den ser ut som en Mini. Några detaljer avslöjar den dock.

Exempelvis ett antal utplacerade Mini Electric-loggor, en plastkåpa istället för en grill i fronten, något förlängt axelavstånd och fälgarna som ser ut som en förälder som tar emot sitt barn på flyplatsen efter en "hitta sig själv"-resa i sydostasien.

Ett av Mini Coopers tyngsta försäljningsargument har alltid varit den beryktade "gokartkänslan." En känsla som ska ha förstärkts ytterligare i Cooper SE, enligt Mini. Detta tack vare att Cooper SE har 30 millimeter lägre tyngdpunkt än sina förbränningssyskon. 

Elmotorn i Mini Cooper SE är på 184 hästar och 270 Nm och 0 – 100 km/h är avklarat på 7,3 sekunder. 0 – 60 km/h är över på 3,9 sekunder, så Cooper SE är mycket kvick från start. Topphastigheten är begränsad till 150 km/h och räckvidden sägs vara mellan 23,5 och 27 mil. 

 

Invändigt skiljer sig elektriska Mini en smula från förbränningsalternativen. Istället för runda, analoga instrument bakom ratten sitter där en 5,5-tums skärm som visar hastighet och körläge. En annan detalj som är exklusiv för Mini Cooper SE är att belysningen på instrumentbrädan ändras i takt med batteriprocenten. Från grönt vid fullt, via gult till orange när det är dåligt med ström i batteriet.

När det är dags att ladda tillåter Mini Cooper SE snabbladdning i upp till 50 kW. Givetvis också laddning i vanligt uttag, Wallbox eller på andra publika laddstationer. 

Mini Cooper SE kommer i tre olika utrustningsnivåer:

• Essential för 359.000 kronor.

• Experience för 383.500 kronor.

• Maximise för 416.400 kronor.

Den som är intresserad kan förhandsboka sin Mini Cooper SE redan nu genom en handpenning på 15.000 kronor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ingen tvekan om saken – jag lägger en handpenning på en Mini Cooper SE!
Ja
50
152
Nej