Elon Musk bjuder på gratis "chiptrimning" för äldre Teslabilar

Äldre Teslamodeller uppdateras kostnadsfritt med bättre Autopilotteknik.

Elon Musk bjuder på gratis "chiptrimning" för äldre Teslabilar

Tesla har börjat använda egen teknik för att göra Autopilotsystemet bättre, istället för att köpa in ett chip från en underleverantör. Men det rullar tusentals äldre Teslabilar på vägarna där ägarna förstås vill ha den nya tekniken.

Nu svarar Teslachefen Elon Musk i en tweet att även ägare av äldre Teslabilar kommer få sina bilar uppgraderade med den nya tekniken innan slutet av året – om de beställt tillvalet "Fullständig självkörningsförmåga".

Alla Tesla-modeller som har nuvarande "HW2+–hårdvara" i Autopilotsystemet kommer att kunna uppgraderas med det nya FSD-chippet. Totalt rör det sig om cirka 500.000 bilar runt om i världen som är tillverkade mellan oktober 2016 och mars 2019. Uppgraderingen är kostnadsfri för de Teslaägare som redan har köpt till utrustningspaketet "Fullständig självkörningsförmåga". Övriga får snällt slanta upp runt 60.000 kronor om de vill paketet med de självkörande funktionerna. 

Det nya FSD-chippet (Full Self Driving) har tagits fram helt av Tesla själva och ingår som en del i bilens Autopilotsystem. Tidigare användes chip från Nvidia men Tesla vill bli så oberoende av andra tillverkare det bara går och väljer i allt större grad att ta fram egna produkter. FSD-chippet uppges vara 21 gånger kraftfullare på att göra beräkningar än det Nvidia-chip det ersätter och kostar dessutom 20 procent mindre.

Det nya FSD-chippet har redan använts i produktionen under de senaste månaderna och sitter monterat i nyare modeller av Model S, X och 3. 

Elon Musk har gjort stora utfästelser kring det nya chippet som han menar har tillräckliga prestanda för att kunna hantera riktigt avancerade självkörande egenskaper, om bara mjukvaran finns.

Om Musk får som han vill så ska Teslor i framtiden kunna vara helt självkörande i något som kallas Tesla Network. Utan en förare vid ratten ska bilarna fungera som "robottaxi" och kunna plocka upp passagerare och köra dem dit de vill. På så sätt ska Teslaägare kunna låta bilen arbeta och tjäna pengar åt dem när de själva inte använder den.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar att Tesla ger möjlighet för äldre modeller att ta del av den senaste tekniken.
Ja
208
9
Nej