Bentley: Om vi kunde bygga en elbil imorgon skulle vi göra det

Visar nytt koncept som är förberett för vätgasdrift och får en räckvidd på 70 mil – men som dröjer till 2035.

Bentley: Om vi kunde bygga en elbil imorgon skulle vi göra det

Bentley har hittills inte släppt någon helt eldriven modell, men konceptbilen EXP 100 GT kan ändå visa hur den brittiska lyxbilstillverkaren tänker sig en eldriven framtid.

Elbilstekniken innebär ju smygande tyst gång och ordentligt vridmoment redan från stillastående – båda två viktiga för Bentley.

Konceptbilen kan köra själv, men föraren ska också kunna ta över när han eller hon önskar. Det är en ordentlig pjäs med svepande långa coupélinjer och spännande detaljer i strålkastarna. Bilen är mäktiga 5,8 meter lång och 2,4 meter bred – ordentligt mycket större än Bentley Flying Spur.

Det finns också en mängd olika modeord under skalet, som till exempel artificiell intelligens. Där tänker sig Bentley att bilen ska kunna gissa sig till hur passagerarna mår med hjälp av olika sensorer och anpassa omgivningen.

Enormt mycket vridmoment

Drivlinan kallas Next Generation Traction Drive och har fyra elmotorer. Maximalt vridmoment blir 1.500 Nm – betydligt mer än de redan imponerande 1.100 Nm som bensindrivna Mulsanne Speed bjuder på. 0–100 km/h ska gå på under 2,5 sekunder och toppfarten är 300 km/h.

Faktum är att Bentleykonceptet är anpassat för både batterieldrift och bränslecellsdrift med en vätgastank. Bentley är övertygade om att den här typen av bilar kommer drivas av en kombination av batterier och bränslecellsdrift framöver.

I nuläget är det dock batterieldrift som gäller och då ska bilen klara 70 mil på en laddning. Att räckvidden blir så lång förklarar Bentley med att bilen – som alltså inte är tänkt för serieproduktion idag utan snarare omkring 2035 – ska ha batterier med fem gånger högre energidensitet än dagens batterier. Att ladda til 80 procent ska ta en kvart.

Bentleyförarna är mycket mer nyfikna på elbilar idag än för bara några år sedan, enligt Adrian Hallmark, som är vd för Bentley.

"Enligt våra undersökningar var omkring tio procent av våra kunder öppna för att byta till en elbil för två år sedan. Idag är den siffran 25 procent", säger han i en intervju med Autocar.

Borde ligga i framkant

Bentley borde definitivt ligga i framkant av den tekniska utvecklingen när det gäller elbilar, för att efterfrågan från kunderna redan finns – inte bara för att klara utsläppskraven, enligt Adrian Hallmark.

"Men problemet är om man kan bygga en bil som uppfyller våra värderingar, och idag kan vi inte det. Problemet är att få tillräcklig energidensitet i batteriet och få kontrollmodulerna så effektiva som möjligt, och sedan bygga en bil som levererar tillräckligt lågt luftmotstånd, rullmotstånd och andra parametrar för att bli så effektiv som möjligt", säger han.

Idag skulle det innebära att bygga en bil som har för kort räckvidd, tycker han.

"Vi står först i kö för att få rätt batterier i våra bilar, det ligger drygt fem år bort med företaget som Volkswagengruppen har investerat i. Men vi har ingen brådska. Om vi kunde bygga en värdig eldriven Bentley imorgon skulle vi göra det. Men det kan vi inte", sa han i samband med Goodwood Festival of Speed, enligt Motoring Research.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker definitivt att fler lyxbilstillverkare borde gå över till eldrift.
Ja
165
55
Nej