Norskt försäkringsbolag chockhöjer premien för elbilar – ”väsentlig prishöjning”

I elbilismens förlovade land Norge blir det nu dyrt att försäkra sin elbil – i alla fall hos försäkringsbolaget Protector som nu gör en ”väsentlig...

Annons
Annons

I elbilismens förlovade land Norge blir det nu dyrt att försäkra sin elbil – i alla fall hos försäkringsbolaget Protector som nu gör en ”väsentlig prisökning” på försäkringspremien. De motiverar beslutet med att elbilar har 50 procent högre skadefrekvens och att skadorna är cirka 35 procent dyrare att reparera. Därför höjs nu priset på försäkringspremien, det skriver tidningen Motor.

I Norge är det väldigt billigt att äga en elbil, vilket har lett till många nyblivna elbilsbilister de senaste åren. Enligt Motor kan därför en ovana med den direkta och ibland kraftiga accelerationen ligga bakom den ökade skadefrekvensen.

Men det är alltså inte bara det som gör att Protector nu höjer premien – att elbilar har dyra komponenter spelar också in. Exempelvis kostar en framlykta till en Jaguar I-Pace 55.000 norska kronor. 

”Elbilar och nya premiumbilar har dyra delar med mycket elektronik. Det krävs inte mycket för att en småskadad bil ska bli väldigt dyr att laga när elektroniken sitter i skärmar, stötfångare, vindrutor och speglar, säger Lars Ola Rambøl, direktör för företagsförsäkringar på Protector.

Det blir heller inte bättre av att elbilarna, framför allt i Teslas fall, bara kan repareras på några få verkstäder.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen