Elbilschefen som själv inte tror på elbilar: ”Köparna inte redo”

Vill kompensera för "bristerna" med en låg prislapp.

Annons
Annons

De stora biljättarna blir flåsade i nacken av små uppstickare när det gäller elbilar. Svenska Uniti är bara ett exempel, och vi har också skrivit om tyska e-Go som lanserat en billig elbil för stadskörning med knappt 15 mils räckvidd i WLTP-körcykeln.

e-Go presenterar sig som en föregångare inom överkomlig e-mobilitet, men företagets chef är trots det inte helt positiv till elbilarnas intåg. Günther Schuh är inte bara grundare av e-Go Mobile utan också professor vid universitetet i Aachen och grundare av företaget Streetscooter, som byggde en eldriven skåpbil eftersom Volkswagen inte hade något att erbjuda.

Günther Schuh tycker inte att elbilar passar för alla bilköpare, berättar han i en intervju med Süddeutsche Zeitung. Enligt honom sägs det mycket om elbilar som inte stämmer överens med forskningen, och bland annat tror han inte att morgondagens elbilar kommer bli mycket billigare än dagens.

”Så långt man kör med en 50-liters dieseltank idag måste man ha ett elbilsbatteri som väger mer än 700 kilo, trots bättre energieffektivitet. Det kan varken vara bra miljömässigt eller ekonomiskt”, säger han.

Kompenserar ”bristerna” med lågt pris

BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich väckte mycket reaktioner i förra veckan när han sa att efterfrågan på elbilar är för liten, och att elbilarna är ”överhajpade”. Det håller Günther Schuh med om, och han tycker det finns ett stort glapp mellan diskussionen om elbilar och den faktiska efterfrågan när det väl kommer till kritan för bilköparna.

”Med dagens förhållanden är bilköparna inte redo att kliva ur bekvämlighetszonen trots fördelarna för samhället som elbilarna otvivelaktigt har.”

Trots att Günther Schuh alltså säljer elbilar med e-Go kör han inte elbil själv, utan en laddhybrid-Porsche. Den rullar 4.000 mil om året varav ungefär hälften på el. Så här förklarar han strategin för e-Go:

”Vi har som mål att kompensera för de begränsade fördelarna som elbilarna har med ett väldigt lågt pris, så förhållandet blir rätt för kunden.”

Annons
Annons
Rulla till toppen