Raketmotorer bakom nummerplåten ska ge Teslas nya Roadster brutal acceleration

Teslas nya Roadster kommer kunna utrustas med ett speciellt SpaceX-paket som innehåller raketmotorer för att ytterligare förbättra prestandan. Nu har Elon Musk twittrat om var raketerna kommer att placeras på bilen.

Annons
Annons

När Tesla presenterade sin kommande Roadster i slutet av 2017 var dess brutala prestanda något som fick många att lyfta på ögonbrynen. Elon Musk utlovade en acceleration 0–96 km/h (0–60 mph) på 1,9 sekunder vilket skulle göra Roadster till den snabbast accelererande serietillverkade bilen genom tiderna.

Accelerationssiffrorna visade sig dock vara för bilen i sitt grundutförande. Genom att extrautrusta Roadster med ett speciellt SpaceX-paket kommer den ursprungliga tiden att kunna putsas ytterligare. Hur mycket har dock ännu inte avslöjats.

SpaceX för tankarna till Elon Musks rymdsatsning med samma namn och rymdteknik är precis vad det handlar om. Utrustningspaketet sägs innehålla upp till tio små raketmotorer som monteras runt om på bilen och som ska ge snabbare acceleration, högre topphastighet, bättre väghållning och kortare bromssträcka. Bilen ska även kunna hovra en bit över marken har Musk tidigare sagt.

Det har spekulerats en hel del hur raketerna ska monteras på bilen och om nya Roadster kommer att se ut som ett rymdskepp. Nu meddelar Elon Musk i en tweet att raketerna kommer att sitta diskret monterade bakom nummerplåten. Om nummerplåten kommer att fällas ner på ”James Bond vis” när raketerna aktiveras nämns dock inte.

 

Det rör sig dock inte om några ”traditionella” raketmotorer som förbränner bränsle och genererar heta gaser för att skapa framdrivning. En sådan lösning hade nog varit mycket olämplig att använda i tät trafikmiljö. Teslas raketer är istället av typen COPV och av samma typ som styrraketerna på bärraketen SpaceX Falcon 9. Raketerna arbetar med kalla gaser och skjuter ut en stråle av komprimerad gas i hög hastighet genom ett munstycke och skapar på så sätt framdrivning.

Gasen som används av raketmotorn kommer att genereras av Roadstern själv genom en elektrisk kompressor som drivs av bilens batteri och som laddar kompositklädda gastankar med upp till 700 bars tryck. Kompressorn och tankarna kommer att placeras i bilens baksäte och ersätta de två sittplatserna. 

Hur mycket SpaceX-paketet ska kosta uppges inte i dagsläget. Nya Tesla Roadster är planerad att gå i produktion 2020 och kommer att kosta 200.000 dollar i grundutförande eller 250.000 dollar för specialmodellen ”Founders Series”. En reservation kostar 50.000 dollar, men för de första Founders Series-bilarna måste köparna lägga upp 250.000 dollar direkt.

Annons
Annons
Rulla till toppen