Lyssna på Mercedes elbilsljud som ska varna fotgängare

Mercedes har presenterat hur elbilen EQC låter.

Annons
Annons

Framtidens elbilar får inte vara tysta utan måste ge ifrån sig ljud i låga hastigheter för att uppmärksamma gående i trafiken. Nu har Mercedes presenterat hur elbilen EQC kommer låta.  

Från den 1 juli i år införde EU en ny förordning som säger att alla el- och hybridbilar som säljs måste vara utrustade med ett akustiskt fordonsvarningssystem (AVAS) som ger ifrån sig ljud vid hastigheter under 20 km/h. Även i USA har det införts liknande regler men där har biltillverkarna fram till 2020 att införa ljudet.

Biltillverkarna har experimenterat med olika ljud och det har hörts allt från digitalt plippande till rymdliknande swosh-ljud. Nu har Mercedes presenterat hur AVAS-ljudet hos elbilen EQC låter. Ljudet från EQC kommer vara olika på olika marknader där EU, Japan och Kina får liknande ljud medan det blir något annorlunda i USA. 

I en video demonstreras ljudet från en europeisk och amerikansk modell. Det jämförs även med ljudet hos en bensindriven modell.

Av ljudet i videon verkar det som att Mercedes har tagit fasta på ett av kraven i EU-förordningen som säger att ljudet bör likna ett ljud från ett fordon av jämförbar storlek som är utrustad med en förbränningsmotor. 

Både hos den europeiska och amerikanska EQC-modellen påminner ljudet om någon form av ”motorbuller” men där det amerikanska ljudet har mixats med vissa toner av högfrekvent elbilstjut. När bilarna backar hörs ett plingande från en modern typ av backvarnare.

Alla Mercedes elbilar kommer inte att låta som EQC utan Mercedes meddelar att framtida elbilar kommer få individuella AVAS-ljud beroende på modell. 

Annons
Annons
Rulla till toppen