Popup-laddstolpe ska skydda gående och cyklister

En laddstolpe som försvinner ner i marken ska göra framkomligheten enklare för gående och cyklister.

Annons
Annons

Att anlägga laddinfrastruktur för de som bor i flerbostadshus och parkerar på gatan kommer vara en svår nöt för stadsplanerarna att knäcka i framtiden. Hur de än gör kommer det bli problem.

Placeras laddstolpen intill huset på insidan av gångbanan kommer laddsladden att utgöra snubbelfara för gående och vara i vägen för vägunderhåll. Placeras laddstolpen på utsidan nära vägen kan den vara farlig om det är en kombinerad gång och cykelbana där cyklisterna färdas längst ut.

Nu har ett brittiskt startupföretag Urban Electric tagit fram en popup-laddstople som ska ge både närhet till bilen men inte vara i vägen för andra. Laddstoplen är nedgrävd i marken och är bara uppe när den används. Övrig tid är den nerfälld och ur vägen för de som rör sig på gångbanan och även skyddad från skadegörelse. Stolpen åken upp 90 centimeter ur marken men grund av sin teleskopiska konstruktion kräver den ett installationsdjup på endast 40 centimeter. Laddaren i stolpen har en effekt på 5,8 kW och aktiveras via en app.

Urban Electric har fått ett projektstöd på motsvarande fem miljoner kronor för att installera ett nätverk av 18 popup-stationer i Plymoth och Dundee. Stationerna kommer totalt kunna ladda 108 bilar. I Storbritannien parkerar 50 procent av alla bilägare på gatan men upp till 85 procent av dem har ingen möjlighet att ladda där de parkerar. Den nya popup-stolpen uppges vara lämplig att installera på 90 procent av alla gator. 

Men tänker någon, varför krångla till det med nya laddstolpar? Varför inte använda redan befintliga gatubelysningsstolpar som källa för gatuparkerad elbilsladdning? Utomlands kan det kanske fungera men enligt nätbolag i Sverige kommer det inte att vara möjligt då elnätet för gatubelysning inte är dimensionerat för den effekt som elbilsladdning kräver. 

Annons
Annons
Rulla till toppen