Synskadade vill ha hårdare regler mot tysta elbilar

Enligt nya EU-regler måsta alla nya elbilar ha varningsljud vid hastigheter upp till 20 km/h. Men enligt Synskadades riksförbund är det inte tillräckligt.

Synskadade vill ha hårdare regler mot tysta elbilar

Den 1 juli i år trädde en ny EU-förordning i kraft som säger att alla el- och hybridbilar som säljs i Europa ska vara försedda med ett akustiskt fordonsvarningssystem som ska sända ut ljud när bilen kör under 20 km/h. 

Synskadades riksförbund anser att de nya kraven inte är tillräckliga. De vill att varningsljuden på elbilar borde vara obligatoriskt upp till 40 km/h.

"Vi överdriver inte när vi säger att dessa fordon är en fara för oss. Ljud är det enda sätt som en synskadad kan veta om en bil kommer när man passerar en väg eller gata", säger Niklas Mattsson, vice ordförande i Synskadades Riksförbund, i ett uttalande. 

Frågan har aktualiserats efter det att en blind man nyligen fick sin käpp avslagen av en tystgående hybridbil. Synskadades Riksförbund vill även se en utvidgning av EU-förordningen. Enligt dem bör den gälla även för äldre elbilar som redan är ute på vägarna. Likaså för nya fordon som har färre än fyra hjul, bland annat det växande antalet elsparkcyklar och elcyklar. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Varningsljudet borde vara obligatoriskt upp till 40 km/h.
Ja
52
115
Nej