Volvos ingenjörer ska massutbildas med ny elbilskompetens

Volvos ingenjörer ska massutbildas med ny elbilskompetens

För att klara omställningen till eldrift måste den svenska fordonsbranschen utbilda sina anställda, rapporterar SR Ekot. Det är inte längre lika viktigt att kunna utveckla förbränningsmotorer utan fokus i framtiden ligger på elmotorteknik. Volvo Cars är ett av företagen som nu planerar att genomföra massutbildning av sina ingenjörer. 

"Vi står inför ett stort teknikskifte. Det ställer ett enormt krav på ett kompetensskifte i bolaget. Vi måste ha in betydligt fler inom mjukvaru- och batteriutveckling. Under de fyra kommande åren kommer över 20.000 människor att utbildas i elektrifiering", säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i en intervju till Ekot.

Även de svenska underleverantörerna till fordonsindustrin är inne på samma spår. 

"Målsättningen är att kunna bibehålla stark svensk fordonsindustri. Vi är väldigt beroende av den och måste kunna bibehålla vår konkurrenskraft och ligga steget föra Kina och Tyskland", säger Peter Bryntesson på underleverantörsföreningen FKG. 

För att klara omställningen har flera nya projekt startat i branschen med syfte att genomföra utbildningsinsatser. Företagen ska kunna söka EU-stöd för att utbilda sin personal i samarbete med högskolor och universitet.  

Övergången mot elbilsutveckling kommer även innebära att många av de nuvarande anställda måste sluta. 

"Vi pratar om avgångar och om att hjälpa människor till jobb utanför företaget på frivillig basis. Vi kan inte bara ta in ny kompetens utifrån ovanpå de vi redan har. Det blir för dyrt", säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Svensk fordonsindustri har den kompetens som krävs för att utveckla elbilar.
Ja
114
107
Nej