Så mycket kostar Volkswagen ID 3 – norska priser avslöjade

Första specialversionen kostar som en eldriven Hyundai Kona.

Så mycket kostar Volkswagen ID 3 – norska priser avslöjade

Volkswagens största lansering på mycket länge blir helt eldrivna modellen ID 3, som ska locka köpare med hyfsat lång räckvidd och bra pris. Den produktionsfärdiga modellen ska visas upp i höst – hittills har vi bara fått se maskerade prototypbilar.

De allra första bilarna som levereras till köparna är så kallade "1st Edition" med mycket extrautrustning, och över hälften av alla 1st Edition-bilar kommer gå till Norge, skriver sajten Bilnytt. Resten ska delas upp mellan 28 olika länder.

Samma sajt har nu också uppgifter om vad Volkswagen ID 3 ska kosta på den norska marknaden. Där blir priset för 1st Edition-modellen "under 330.000 kronor".

Vi provkör: Volkswagen ID 3 – blir elbilen Sveriges nya elskling?

Ett års Ionityladdning ska ingå i Volkswagen ID 3 1st Edition.

Svårt översätta direkt

Direktöversatt till svenska kronor blir det knappt 360.000 kronor, men så går det inte riktigt att räkna – Sverige har andra regler och subventioner för elbilar. Som jämförelse kostar dock den eldrivna kompaktsuven Hyundai Kona Electric 335.900 norska kronor, och den går loss på 360.000 kronor i Sverige.

Vi ska komma ihåg att detta alltså är priset för ID 3 1st Edition med en räckvidd på 42 mils räckvidd enligt WLTP-körcykeln. Modellerna med längre räckvidd kommer förstås kosta mer – senare kommer både en version med 33 mils räckvidd och en med "över 50 mils" räckvidd.

Med den här prisnivån kan Volkswagen också på sätt och vis hålla sitt löfte om att ID 3 ska kosta "som en välutrustad diesel-Golf", eftersom en standardutrustad Golf GTD kostade 335.000 kronor när den gick att bygga i VW:s onlinekonfigurator. Och kommande versioner blir billigare.

Volkswagen ID 3 1st Edition får snabbladdning på 100 kW och ett års laddning vid Ionity-laddare ska ingå i priset. 0–100 km/h går på 7,5 sekunder och bilen har 18-tumshjul.

Avslöjat: Här är interiören på Volkswagen ID 3

Volkswagen siktar på att ID 3 ska bli Norges mest sålda bil över huvud taget redan nästa år. Bilen börjar byggas nu men ska börja levereras först i juni 2020.

En intressant detalj är att föregångaren e-Golf ska fortsätta säljas även in på nästa år i Norge, trots att nykomlingen bygger på en helt ny plattform och får betydligt bättre förhållande mellan pris och räckvidd. Även minstingen e-Up finns kvar, snart i en uppdaterad version med längre räckvidd.

Volkswagen ID 3 blir ungefär lika stor som Golf, men betydligt rymligare eftersom eldrivlinan är mer utrymmeseffektiv än en bensin- eller dieselmotor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det låter som ett rimligt pris på ID 3!
Ja
248
74
Nej