Elbilsbrist i Sverige – men rabattkrig i Norge

Flera modeller kan levereras på dagen – största rabatten är på över 60.000 kronor.

Elbilsbrist i Sverige – men rabattkrig i Norge
Opel Ampera-e var extremt hajpad när den kom, men har nu kallnat ordentligt på den norska elbilsmarknaden.

Flera stora biltillverkare har svårt att snabbt leverera elbilar och laddhybrider. Efterfrågan från svenska köpare har ökat ordentligt det senaste året, men biljättarna har inte alltid lyckats få fram batterier för att kunna bygga bilar tillräckligt snabbt, även om situationen trots allt är bättre idag än för några år sedan.

I Norge har lanseringen av Tesla Model 3 orsakat en turbulens på elbilsmarknaden. Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf och Opel Ampera-e kan levereras "på dagen" – och med stora rabatter, enligt Bilnytt.

"De senaste veckorna har flera importörer och återförsäljare kört igång kampanjer med rabatter och erbjudanden på elbilar", skriver sajten.

Från hajpad till iskall

En av modellerna som säljarna har svårt att bli av med är Opel Ampera-e, den europeiska versionen av Chevrolet Bolt som skulle locka med rimlig prislapp och lång räckvidd. Det var en modell många såg fram emot, men efter försäljningen av Opel till PSA-koncernen blev framtiden för elbilen osäker, och nu verkar den vara iskall i Norge.

Opel Ampera-e skulle från början kosta 400.000 norska kronor, men återförsäljare har nu tvingats gå ned till 349.000. Det är dock inte så att norska Opel blir sittande med tusentals lagerbilar – norska generalagenten behöver inte ta emot alla bilar de blivit tilldelade. Vart de osålda bilarna ska skeppas är dock oklart.

När det gäller Nissan Leaf erbjuds nu en rabatt på 36.000 norska kronor för modellen med det mindre batteripaketet, Volkswagen e-Golf rabatteras med hela 60.700 norska kronor och Jaguar I-Pace-köparna får utrustning för 53.000 inkluderat i priset, visar genomgången.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag fick bra rabatt när jag köpte min senaste bil.
Ja
67
62
Nej