Värdens största ”elbil” behöver aldrig laddas med sladd

I ett stenbrott i schweiziska Biel finns världens största eldrivna fordon – en dumper, med det rimliga namnet Elektro Dumper, som fullastad väger inget mindre...

Annons
Annons

I ett stenbrott i schweiziska Biel finns världens största eldrivna fordon – en dumper, med det rimliga namnet Elektro Dumper, som fullastad väger inget mindre än 110 ton. Elektro Dumper har ett partytrick gömt i skjortärmen – den behöver aldrig laddas med sladd, skriver Ny Teknik.

Dumpern i sig väger 45 ton och klan sedan lastas med ytterligare 65 ton. Elektro Dumpers arbetsuppgift går ut på att köra upp och ner ur gruvan. Det absolut vanligaste är såklart att lastfordon i gruvor går tomt ner och fullt lastad upp. Men i detta stenbrott är det tvärt om. 

Elektro Dumper rullar med sina 110 ton ned för en 13-procentig lutning och den elektricitet som den enorma bromskraftsåtervinningen skickar tillbaka in i det 600 kWh stora batteripaketet är tillräcklig för att klara tomkörningen på vägen upp igen.

Elektro Dumper gör ungefär 20 tur-och-retur-resor upp och ned ur gruvan varje dag. Detta sparar in upp till 196 ton koldioxid årligen, jämfört med om en dieseldriven dumper hade använts, skriver Green Car Reports.

Annons
Annons
Rulla till toppen