Sverige dammsugs på miljöbilar – exporten ökar

Bilarna försvinner utomlands och begagnatpriserna blir högre.

Sverige dammsugs på miljöbilar – exporten ökar

I flera års tid har exporten av svensksålda miljöbilar ökat. Svenska köpare kasserar in miljöbilsbonusen på upp till 60.000 kronor – men efter det försvinner många bilar till exempelvis Norge, där bilhandlare dammsuger den svenska marknaden på bilar.

Men exporten ökar också på grund av att utländska privatköpare slår till på en bil i Sverige eftersom kronan ligger lågt i förhållande til euron, uppger TV4-nyheterna i ett nyhetsinslag.

Hittills i år har lika många bilar lämnat landet som under hela 2017, visar siffror som TV4 tagit del av. När fler begagnade bilar försvinner utomlands blir utbudet sämre och därmed höjs begagnatpriserna.

Den nya miljöbilsbonusen betalas ut först ett halvår efter att bilen registrerades, om bilen då fortfarande har samma ägare, men det verkar inte ha stoppat exporten.

Ett sätt att minska risken för miljöbilsbrist i Sverige är att införa fler subventioner som följer med bilen längre än bara en engångsbonus – som till exempel fri trängselskatt eller möjlighet att få köra i bussfilerna, säger Tommy Letzén på bilhandlarnas organisation MRF.

"Då används ju bilen i Sverige och vi får de miljöeffekter vi är ute efter. Det är ju våra skattepengar som används för att fylla på fordonsflottan där borta", säger han till TV4.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med om att miljöbilar skulle kunna få fri trängselskatt eller andra subventioner förutom bonusen.
Ja
147
53
Nej