Nya siffror: Då kör elbilen om bensinbilen

Stora skillnader beroende på vilken typ av ström som används.

Annons
Annons

Den klassiska frågan om vilket bränsle som egentligen är renast är inte helt enkel att bena ut. Elbilen är förstås helt överlägsen när det gäller lokala utsläpp vid själva bilen, men längre bak i kedjan börjar elbilen sitt liv med en större ”klimatskuld” eftersom batteritillverkningen orsakar en del utsläpp.

Senast i raden att försöka räkna ut bilarnas utsläpp i ett livscykelperspektiv är tyska bilistorganisationen ADAC. Resultatet blir att en helt eldriven bil är bättre för miljön än en bensin- eller dieselbil först efter 8–14 år, men det gäller med den tyska elmixen som fortfarande har ganska stor inblandning av kolkraft.

ADAC har tittat på utsläpp vid tillverkning och återvinning av bilen samt vid framställning av bränslet. Analysen tar också hänsyn till att elbilen är betydligt effektivare än förbränningsbilen.

Läs också: Ny rapport visar: Elbilen kör snabbt in smutsiga batterier

Nya siffror: Då kör elbilen om bensinbilen
Gasbilar har bättre miljöprestanda än bensin- och dieselbilar, visar ADAC:s analys. Foto: James Holm

Allra högst utsläpp under en livstid på 22.500 mil har bensinbilen. Därefter kommer dieselbilen och elbilen (om den tankas med smutsig, tysk el). Bilen som tankas med naturgas är lite bättre, men då ska vi också komma ihåg att det inte är samma sak som svensk biogas som förmodligen skulle fått ett betydligt bättre resultat.

Sedan kommer ett stort ”hopp” ned till vätgasbilar och batterielbilar drivna av förnybar el – de är överlägset bäst i studien. ADAC har räknat med en bil i Golfklassen som körs 1.500 mil om året i 15 år. Elbilen har ett batteri på 40 kWh.

Värt att notera är dock att en elbil som köps i Tyskland idag förmodligen inte kommer laddas med lika mycket kolel om bara några år – utvecklingen mot förnybar el pågår även i Tyskland, och då kan elbilen få ett bättre resultat än i den här analysen.

Om elbilen laddas med helt förnybar el kör den ikapp bensinbilen redan efter 3.750 mil (om bensinen innehåller fem procent etanol). Dieselbilen passeras efter 4.050 mil (om dieseln innehåller sju procent biodiesel), naturgasbilen efter 4.800 mil och vätgasbilen efter 11.550 mil.

Då är elbilen renare

Bränsle ”Smutsig” el Förnybar el
Bensin (5% etanol)                     12.750 mil  3.750 mil
Diesel (7% biodiesel)                     21.900 mil 4.050 mil
Naturgas/CNG (15% biometan)  aldrig 4.800 mil
Vätgas (100% förnybar)  aldrig 11.550 mil

Hela analysen finns här (på tyska).

Annons
Annons
Rulla till toppen