"Självkörande bilar kommer bara hålla i fyra år"

"Det jag är minst orolig för i världen är minskad efterfrågan på bilar", säger Fords chef för självkörande bilar.

"Självkörande bilar kommer bara hålla i fyra år"

Det är många som ser fram emot utvecklingen av självkörande bilar, och som drömmer om smartare trafik och färre köer. Biltillverkarna själva vill snabba på utvecklingen.

Men det finns också farhågor om att självkörande bilar kommer göra det betydligt enklare att åka bil, och skicka bilen på ärenden utan förare. Det kan istället ge mer bilköer.

En intressant aspekt är att en självkörande bil som tjänstgör som till "delad" bil med flera förare kommer leva ett betydligt hårdare liv än dagens privatägda bilar, som står stilla nästan hela tiden.

Nu berättar Fords chef för självkörande bilar, John Rich, att livslängden för en självkörande bil kan vara så kort som fyra år, eftersom den slits så hårt.

"Det jag är minst orolig för i världen är minskad efterfrågan på bilar, för vi kommer köra slut på och förstöra en bil var fjärde år i den här branschen", säger han i en intervju med The Telegraph.

Det är på ungefär samma nivå som taxibilarna i New York som rullar i 3,8 år.

"Dagens bilar spenderar nästan all tid parkerade. För att utveckla en lönsam och hållbar affärsmodell för självkörande bilar måste de köras nästan hela dagen", förklarade John Rich.

Beskedet kan också kopplas till de små elsparkcyklarna som också har förbluffande kort livslängd.

John Rich förklarar dessutom varför han inte tycker självkörande bilar ska vara eldrivna i nuläget: han tycker räckvidden blir för kort, laddningen tar för lång tid och då utnyttjas inte bilen till max.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag ser verkligen fram emot självkörande bilar!
Ja
111
211
Nej