Hård kritik mot vätgastekniken – batterielbilar betydligt effektivare

Men verkningsgraden är ändå högre än för vanliga förbränningsbilar.

Hård kritik mot vätgastekniken – batterielbilar betydligt effektivare

En tysk forskare går hårt åt vätgastekniken, som många – framför allt chefer inom bilindustrin – tror kommer köra om och utklassa dagens batterielbilar om några år.

Kritiken går ut på att vätgasbilarna enligt forskaren Manfred Schrödl vid tekniska universitetet i Wien kräver betydligt mer energi för att ta sig samma sträcka som en batterielbil.

"Vätgas som energibärare är bara rimligt inom vissa bestämda nischområden", säger han.

Enligt Manfred Schrödls uträkningar behöver en batterielbil ungefär 20 kWh för att kunna köra tio mil. Räknar man med några procents förluster vid exempelvis laddning landar vi på 22 kWh.

Men för vätgasbilar räknar han istället med en energiåtgång på mellan 33 och 39 kWh, vilket blir åtminstone 52 kWh efter förluster vid framställningen av vätgasen. Och det är enligt forskaren när vätgasen framställs på det klimatsmartaste sättet, vid elektrolys och med förnybar energi.

Läs också: Vätgasbilar – är de verkligen så dåliga som elbilsfansen säger?

Batterielbilen effektivare

Även verkningsgraden för själva bilen ligger på en lägre nivå för vätgasbilar än batterielbilar, enligt forskaren.

"Energimässigt är vätgasbilen inte bättre än en vanlig bensin- eller dieselbil som drar 6–7 l/100 km", säger han.

Många stora biltillverkare lägger nu miljardbelopp på att utveckla nya vätgasbilar. Toyota och Hyundai är två av biljättarna som ligger längst fram i utvecklingen. Men bilarna är än så länge dyra att köpa och tankställena få. Förespråkarnas argument är istället att det går snabbare att tanka en vätgasbil än att ladda en batterielbil, att räckvidden blir något längre och att alla sätt som sänker utsläppen jämfört med dagens förbränningsbilar är bra.

"En klimatsmart produkt i Norden"

Vi har tidigare gått igenom några av alla uppfattningar som finns kring vätgasbilar tillsammans med Björn Aronsson på organisationen Vätgas Sverige. När det gäller verkningsgraden svarade han så här:

"Verkningsgraden är dubbelt så bra som de bästa fossilbilarna och den får ingen nedsättning av verkningsgraden i kallt klimat, vilket andra elbilar får."

Och på frågan om hur klimatsmart framställningen av vätgas är svarade han så här:

"I Norden är det en mycket klimatsmart produkt. Här har vi enats om att det alltid ska vara 'grön' vätgas i transportsektorn. Den är ju lika ren som en batterielbil eftersom vi kör på vätgas gjord av förnybar el. Den är betydligt renare än en biodieselbil. Det kommer inte några skadliga utsläpp ur avgasröret på en bränslecellsbil."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker vätgasbilar är en smart idé.
Ja
170
103
Nej