BMW har inte gett upp bränslecellsbilarna – visar vätgasdriven X5

BMW har inte gett upp bränslecellsbilarna – visar vätgasdriven X5

BMW har visat upp en vätgasdriven version av storsuven X5 på Frankfurtsalongen.

BMW har utvecklat vätgasbilar med bränsleceller i många år men hittills har ingen modell börjat säljas. Även Mercedes och Audi är i startgroparna för att lansera vätgasbilar på allvar och därför är det inte så konstigt att även BMW vill visa vad som är på gång.

Den nya vätgasvuven har det klatschiga namnet BMW i Hydrogen Next. Modellen är ett exempel på hur BMW inte enbart tror på batterielbilar som framtidens lösning, utan att flera olika tekniker kommer erbjudas samtidigt.

Nästa generation bränslecell

Den vätgasdrivna versionen av BMW X5 ska få nästa generations bränslecellsdrivsystem men någon publik försäljningsstart verkar inte vara på gång förrän 2025.

"Men tiden för lansering beror på marknadens efterfrågan och andra övergripande faktorer", ursäktar sig BMW, som heller inte avslöjar några tekniska detaljer om vätgas-X5:an ännu.

Vätgasförespråkarna hävdar ofta att bilarna går snabbare att tanka än att ladda en elbil, att tekniken bara ger vattenånga som utsläpp och att förnybar energi kan användas för att framställa vätgasen. BMW berättar också att vätgastekniken inte är lika känslig för kalla temperaturer som batterielbilar, där räckvidden ofta blir kortare på vintern.

Kritikerna hävdar istället att tekniken är ineffektiv och onödig. I Sverige finns dessutom försvinnande få vätgasmackar men i Tyskland är läget bättre.

Jag kör hellre vätgasbil än batterielbil.
Ja
218
75
Nej