Volkswagens smygsänkning: Så mycket billigare blir e-Golf

Efter ID 3-lanseringen: Ordentlig prissänkning på utgående e-Golf.

Annons
Annons

Volkswagens största lansering på länge är nya elbilen ID 3 som visades upp tidigare i veckan. Målet är enligt Volkswagen att skapa en ny ”folkelbil” med lång räckvidd och låg prislapp – en modern arvtagare till Bubblan och Golf.

Någon folkelbil blev aldrig den eldrivna versionen av Golf. Den var helt enkelt för dyr. Med en prislapp på 428.900 kronor och en räckvidd på bara 23 mil (enligt WLTP-körcykeln) placerade den sig väldigt långt ned på vår lista över elbilarna med mest räckvidd för pengarna.

Men nu har något hänt. Från en dag till en annan har priset för e-Golf sänkts med 41.000 kronor i Volkswagens konfigurator, kan Recharge avslöja.

Det handlar alltså om en rejäl prissänkning som också gjorts på flera andra marknader, bland annat Storbritannien och Tyskland. Det nya priset innebär att e-Golfköparna betalar 387.900 kronor eller 327.900 kronor efter elbilspremien.

Håller liv i e-Golf ett tag till

Det nya priset innebär också att e-Golf klättrar några platser i vår lista över elbilarna med mest räckvidd för pengarna, men det handlar ändå inte om någon prisbomb. Kia e-Niro är till exempel nästan 700 kronor billigare per räckviddskilometer än e-Golf.

Prissänkningen tyder på att Volkswagen vill hålla liv i e-Golf ett tag till, trots lanseringen av ID 3 och lanseringen av en helt ny generation Golf senare i höst. Anledningen kan vara att ID 3 inte kommer börja rulla på vägarna förrän sommaren 2020, trots att den redan är visad officiellt. Det är oklart när e-Golf-produktionen ska stoppas.

Vid sidan av e-Golf och ID 3 finns också lilla e-Up som nu får längre räckvidd och lägre pris.

Volkswagens elbilsutbud ser i dagsläget ut så här:

  ID 3 e-Golf e-Up
Pris 350.000:– 387.900:– Ej klart
Räckvidd 33 mil 23 mil 26 mil
Pris per km 1.060:– 1.665:– Ej klart
Annons
Annons
Rulla till toppen