Ikea lanserar solceller – så mycket kostar nya ”Solstråle”

Ikea har kört igång satsningen på solceller och börjat sälja egna paneler på nätet. ”Vi har utvärderat över 80 leverantörer av solceller i Sverige och...

Annons
Annons

Ikea har kört igång satsningen på solceller och börjat sälja egna paneler på nätet.

”Vi har utvärderat över 80 leverantörer av solceller i Sverige och tillsammans med vår utvalda partner Svea Solar har vi paketerat ett helhetserbjudande som gör det möjligt för fler att tryggt ställa om till en mer hållbar vardag”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Enligt en undersökning som är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Ikea kan mer än hälften av de svenska husägarna tänka sig att installera solceller på taket. Men priset får många att tveka.

Tanken med Ikeas solceller, som heter Solstråle, är att sälja ett system som kan skräddarsys för varje kund och som levereras installerat och klart. Köparen får support på köpet.

Läs också: Recharge granskar: Då lönar sig solceller för att ladda elbilen

Beskedet kommer lägligt med tanke på att regeringen vill skjuta till ytterligare 500 miljoner kronor i solcellsstöd i år.

Tvärt emot vad många kanske tror kommer solcellerna inte finnas i varuhusen i form av platta paket med instruktioner. Istället sker försäljningen på Ikeas hemsida.

Igår startade försäljningen i Skåne samt Göteborgs- och Stockholmsområdet. Innan året är slut ska Ikeas solceller finnas tillgängligt i fler områden.

Instegsmodellen heter Solstråle Basic och i Ikeas räkneexempel på cirka 30 kvadratmeter kostar det 89.200 kronor, eller 71.360 kronor efter solcellsbidraget.

Den mer avancerade Solstråle Plus med mer effekt per panel kostar 100.900 kronor för lika stor yta, eller 80.720 kronor efter bidrag.

Ikea lanserar solceller – så mycket kostar nya
 
Annons
Annons
Rulla till toppen